foto 171022RR CzE

Contrast-Enhanced Mammography: contrastvloeistof maakt mammografie nog nauwkeuriger

Array

Radiologen van het Catharina Ziekenhuis kunnen, door het vooraf inspuiten van contrastvloeistof bij een mammografie, een nog nauwkeurigere inschatting maken of er sprake is van borstkanker.

Deze methode heet Contrast-Enhanced Mammography (CEM). Voor de vrouwen die naar het ziekenhuis komen voor een borstfoto verloopt het proces nagenoeg hetzelfde. Het enige verschil is dat ze enkele minuten vóór het maken van de borstfoto contrastvloeistof ingespoten krijgen. Dit wordt via een infuus ingebracht in een bloedvat in de elleboog. Deze vloeistof hoopt zich op in tumorweefsel waardoor het eenvoudiger wordt om borstkanker te herkennen.

Contrast-Enhanced Mammography nog nauwkeuriger

Door vooraf contrastvloeistof in te spuiten, geeft de mammografie – de borstfoto – een nog nauwkeuriger beeld. “De kans op onnodige vervolgonderzoeken daalt hiermee ook. De nauwkeurigheid van CEM is ongeveer te vergelijken met die van een MRI-mammografie onderzoek“, legt radioloog Maaike Gielens uit.

Ongerustheid wegnemen

De techniek is niet nieuw, maar het Catharina Ziekenhuis is in de regio het eerste ziekenhuis die deze techniek toepast. In eerste instantie alleen bij vrouwen die verwezen zijn vanuit het bevolkingsonderzoek. “Hopelijk kunnen we in de toekomst ook andere patiëntgroepen deze nieuwe techniek aanbieden. Snel duidelijkheid geven en waar mogelijk ongerustheid wegnemen is ontzettend belangrijk, want vooral de periode tot mogelijk verder onderzoek in het ziekenhuis, maakt vrouwen onrustig,” aldus Gielens.

Bron: CzE

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen