Spreekuur.nl introduceert automatische E & P-regel SOEP-registratie om administratieve werkdruk huisartsen te verlagen

Om de administratieve druk bij huisartsen te verminderen, heeft Spreekuur.nl een automatische gegenereerde Evaluatie en Plan (E- en P- regel) ontwikkeld voor de SOEP-registratie. Hiermee wordt het medische dossier van een patiënt geupdate, zonder dat de huisarts in meerdere systemen de SOEP-regels hoeft te registreren. De dienst is vanaf vandaag beschikbaar voor alle huisartsenposten en -praktijken die gebruik maken van Spreekuur.nl.

De slimme uitbreiding in Spreekuur.nl moet de administratieve druk van artsen verlagen. Artsen besteden zo’n 40 procent van hun tijd aan administratie, blijkt uit onderzoek.  Van al die handelingen vergen de meeste ook nog eens meer tijd dan de artsen nodig achten, zoals de SOEP-registratie: een methode van het bijhouden van een medisch dossier. waarbij S staat voor “subjectief”, de O staat voor “objectief”, de E staat voor “evaluatie” en de P staat voor “plan” (van behandeling).

Directe koppeling


In het huidige proces belt en vertelt de patiënt over zijn klachten (dat komt in de S-regel). Deze S-regel wordt aangevuld aan de hand van een vraaggesprek met de huisarts in spreekkamer. Meetwaardes en lichamelijk onderzoek noteert de huisarts in de O-regel. Vervolgens stelt de huisarts de diagnose, de zogenaamde ‘E-regel’ en maakt hij in samenspraak met de patiënt een behandelplan, die hij noteert in de P-regel.  Dit alles noteren na het al besproken te hebben met de patiënt is dubbel  werk. In Spreekuur.nl bereidt de patient het consult zelf voor, daardoor wordt de S-regel nu al automatisch gegenereerd. Vervolgens chat de huisarts met de patiënt, en herleidt Spreekuur.nl uit die gesprekken vanaf vandaag dus aanvullend automatisch ook een E en P-regel. 

Hiermee wordt automatisch het medische dossier van een patiënt geüpdatet zonder dat de huisarts ook maar één uitstapje naar een ander ICT-systeem hoeft te maken of gegevens dubbel hoeft in te vullen.  Dit scheelt de huisarts en de assistent veel administratietijd. 

Inez Teunissen, initiatiefnemer Spreekuur.nl: “De workload van huisartsen is zo groot aan het worden, dat steeds meer huisartsen echt van voor of achter niet meer weten hoe ze het weg moeten werken. De schaarse tijd die ze overhouden, besteden ze liever aan hun patiënten dan aan onnodige administratieve handelingen. Met deze automatiseringsslag willen we ze daarbij graag ondersteunen.”

Bron: Spreekuur.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen