Preventie gehoorschade is breder dan reguleren van de geluidsnorm op festivals of clubs

Op woensdag 14 december heeft de vaste Kamercommissie voor Volksgezondheid gedebatteerd over de uitkomsten van het rapport van de Gezondheidsraad, waarin staat dat het maximale geluidsniveau bij festivals en dansfeesten omlaag moet. In het debat legden Kamerleden de nadruk op het reguleren en naar beneden bijstellen van de maximale geluidsnorm naar 100 dB in plaats van de huidige 103 dB.

Er zijn de afgelopen jaren al veel stappen gezet door het convenant en bij de branches, waar de staatssecretaris ook waardering voor uitsprak. Daar waar in het rapport van de Gezondheidsraden de focus lag op een nieuwe norm van 100 dB, mistte helaas een gesprek over brede aanpak van gehoorschadepreventie.

Ook als de norm van 103 naar 100 dB gaat, zijn goede oordoppen nodig en vinden wij bij VeiligheidNL dat er niet gewacht hoeft te worden met andere activiteiten zoals voorlichting daarover. We staan positief tegenover dit maatschappelijke debat, mede omdat uit recent onderzoek onder mbo-studenten aantoont dat al 1 op de 5 jongeren een piep of ruis ervaart na het luisteren met koptelefoon of oortjes.

Daarom pleitten wij voor structurele voorlichting over het gebruik van oordopjes tijdens het uitgaan, maar ook over het veilig luisteren naar muziek of gamen op mobiele devices. Daarnaast is een extra screeningsmoment in de leeftijd 11-15 jaar wenselijk. Dit is een kans om meer kennis op te doen over de omvang van en ontwikkelingen in de problematiek bij jongeren én hen voor te lichten over risico’s en gevolgen van gehoorschade door hard geluid. Tot slot is er meer onderzoek nodig over het aantal gevallen van gehoorschade, de risicofactoren van gehoorschade door hard geluid, en onderzoek naar geluidsbeleving.

Saskia Kloet, programmamanager en expert gehoor bij VeiligheidNL.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen