Bericht van Minister voor WLZ, Conny Helder, over subsidie domeinoverstijgend samenwerken levert stroom aan afkeurende reacties op

Onderstaande bericht van de minister van VWS, waarin zij geld wil uittrekken voor domeinoverstijgend samenwerken tussen gemeenten, zorgverzekeraars en zorgkantoren levert haar veel berichten van afkeuring en hoon op.

De subsidie wordt zeer slecht ontvangen. En Conny Helder lijkt met een nieuwe subsidie lijkt de rol van het CIZ volledig uit het oog te zijn verloren als poortwachter voor de toegang tot de WLZ.

Reactie vanuit het ministerie van VWS op de vele negatieve reacties:

Binnen de pilots is er gewerkt met zo’n centraal persoon om domeinoverstijgend samen te werken, maar gemeenten mogen ook met andere voorstellen komen. Het uiteindelijke doel is om ervoor te zorgen dat mensen beter geholpen worden en geen gebruik hoeven te maken van de Wet Langdurige Zorg. Zodat deze toegankelijk blijft voor iedereen die het echt nodig heeft. ^MM

Budget subsidie druppel op gloeiende plaat

En voor de 342 gemeenten in Nederland is in totaal €8,9 miljoen beschikbaar. Dat is slechts €260023 per gemeente. Daar kan je nog niet eens een half FTE voor inhuren. Wat gaat zo’n parttimer dan betekenen in de vele complexe zorgvragen die geen passende zorg kunnen vinden?

Domeinoverstijgende cliëntondersteuning

Als de minister zorgt zijn domeinoverstijgende cliëntondersteuning mogelijk maakt en de cliëntondersteuning in de gemeente beter borgt, hoeft er niet iets nieuws opgezet te worden. Als de minister zorgt voor kwalitatief betere cliëntondersteuning in WMO kan zie die €8,9 miljoen risicoloos investeren. Want uit onderzoek is gebleken dat cliëntondersteuners vaak onbekend zijn, niet domeinoverstijgend kunnen werken en niet toegankelijk zijn. Dus waarom iets nieuws introduceren?

Hier onder een greep uit de uitsluitend negatieve reacties op het bericht van de minister:

@AarMaaike: In heel Zorg en Welzijn doet VWS hetzelfde kunstje; voor ieder probleem een extra (tijd en geldverslindende) laag. Die niets toevoegt, behalve veel overleg en schuiven met papierwerk. Om er dan achter te komen dat de zorg er niet is. Wat de eerste zorgverlener/verwijzer al wist.

@Joke_vd_Meulen: Raar bericht. Functie bestaat al: clientondersteuner. Gek dat het met trots extra geld voor uitgetrokken wordt. Wat mij betreft voorbeeld van een breder probleem: wel geld voor nieuwe dingen maar niet voor verstevigen en/of in stand houden andere werkzame elementen.

TijnDries @tijn333: ’Toezeggen’ door een ‘arrangeur’? Wat is er gebeurd met het advies aan het college en het besluit van het college? En met het vaststellen van de behoefte #VierStappen? Dit lijkt op het uithollen van de Wet en leidt tot toenemende onzuiverheid qua vraagsturing…

@myranda_80 Ik word hier zo boos van! Het ene werkbezoek na het andere. En dan dít plan al jubelend met trots brengen. Wat denken jullie dat casemanagers, mantelzorg- en cliëntondersteuners, wijkverpleegkundigen en wij als POH-ouderen de hele week eigenlijk aan het doen zijn?!

@AarMaaike In heel Zorg en Welzijn doet VWS hetzelfde kunstje; voor ieder probleem een extra (tijd en geldverslindende) laag. Die niets toevoegt, behalve veel overleg en schuiven met papierwerk. Om er dan achter te komen dat de zorg er niet is. Wat de eerste zorgverlener/verwijzer al wist.

@josephiensierag Casemanager, cliëntondersteuner, zorgcoördinator. En dan introduceert @ministerLZS vervolgens met trots ook nog eens een zorg-arrangeur… Niet echt veel nieuws onder de zon

@JterReehorst Snappen jullie het nu echt niet daar in den Haag of willen jullie het niet begrijpen? Stop nou eens met sit soort onzinnige dingen. De zorg hebben jullie al kapot gemaakt en het gaat maar door…..

@Joke_vd_Meulen Raar bericht. Functie bestaat al: clientondersteuner. Gek dat het met trots extra geld voor uitgetrokken wordt. Wat mij betreft voorbeeld van een breder probleem: wel geld voor nieuwe dingen maar niet voor verstevigen en/of in stand houden andere werkzame elementen.

@TheSupergirl11 Hahahahaha! Briljant hoe er weer iets stompzinnigs is bedacht, wat veel geld kost en niets dan ergernis en tijdverspilling gaat opleveren.

@mariabauwens Huh? Er zijn al jarenlang onafhankelijke cliëntondersteuners, sociale wijkteams .. wat is anders? Casemanagers, hele goede functie, zijn er steeds minder.. verwarrend, understatement. En! Is t doel minder beroep op de Wlz?? Komop zeg.. en dan naast de cliënt zeggen te staan?

@Rob_hero Doe aub even gewoon niet!!! Niet nog meer schijven!! Pak de ellende die zorg heet aan, ipv lijmen wat kapot is. Zo klaar met dit.

@SieffersN Het zoveelste extra hokje wat niets gaat oplossen in het versnipperde zorglandschap. M’n zoon heeft net de stekker uit z’n zorgaanvraag WMO getrokken omdat de onkunde bij de #WMO casusregisseurs elk jaar zoveel frustratie geeft. Los dat op ipv een pleister op een stinkende wond.

@RonaldPlokker Dus omdat “landelijk”, lees politiek rechts, een drama maakt van regeltjes en zorg ga je niet die onzin aanpakken, maar er nog een laag tussengooien… Serieus niemand van je “top”ambtenaren die zei dat dit niet de oplossing kan zijn? #BijWodan wat erg!

@erwinszusje Ach hou toch op met dit soort onzinnige baantjes te bedenken.

@EllenLuxnova1 kennelijk heb je nog niet voldoende tijd verspild?Als de bedoeling is de zorg zo ontoegankelijk mogelijk maken, lukt het aardig. #Longcovid #schijnoplossing

@ooms_wil O M G….. een zorgarrangeur…… STOP met die onzin

@liedeke2020 En weer een schakel erbij in de oeverloze bureaucratie

En op hetzelfde bericht van de minister voor VWS op LinkedIn. Komt eveneens ongezouten kritiek van experts en stakeholders uit het sociaal domein. In de inmiddels ruim 90 reacties niet één positief bericht.

Yvon van Houdt, Directeur MEE NL

Deze zorg-arrangeur werkt stelseloverstijgend, staat naast de client, werkt preventief en brengt rust en overzicht om de zorg uit de verschillende domeinen toegankelijk te maken.
Prachtig en zo verschrikkelijk nodig!
Toch roept dit bericht gemengde gevoelens op.
Zo’n zorg-arrangeur bestaat namelijk al; de onafhankelijk clientondersteuner (OCO), zoals verankerd in de WMO en WLZ. Uit onderzoek is bekend dat onze OCO’s vaak onbekend zijn, niet domeinoverstijgend kunnen werken en niet toegankelijk zijn. Daarom pleiten wij als MEE al 2 jaar voor domeinoverstijgende clientondersteuning. Mijn vraag is vooral waarom het kabinet met deze subsisiecall iets nieuws in gang zet en een nieuwe naam introduceert in het toch al complexe zorglandschap in plaats van het inzetten op het verbeteren van de bestaande situatie voor iedereen.

Petra Langelaan ,fulltime ervaringsdeskundige ASS en herstelgericht werken vooral aan mezelf

Er wordt wel weer wat opgetuigd iemand verdiend er goed aan en de vraag is wat degene die bij de wmo hulp zorg hulpmiddelen of ondersteuning nodig heeft daar daadwerkelijk iets aan heeft.
Als in de toegang de juiste kennis zit en je mensen niet overstelpt met bureaucratische ambtelijke rompslomp en je niet telkens in bezwaar hoeft is de zorgarrangeur niet eens nodig

Ik zeg altijd wij zijn niet complex we worden complex gemaakt door het onmenselijke geldgedreven beleid.
Dat blijkt ook uit het feit dat we met de juiste hoogopgeleide gespecialiseerde (zzp) hulpverlener met pgb resultaten behaald hebben die ZIN nooit zal kunnen behalen
Omdat het altijd wordt gestuurd op korte termijn doelen en korte indicaties dan op lange termijn.

Bianca den Outer 💎 jb Lorenz

Huh? Dat is toch het werk van een onafhankelijk cliëntenondersteuner? Is het verschil dan dat een arrangeur zorg mag toezeggen? Overigens lijkt mij dat een gang naar de Wlz uiteindelijk slechts uitgesteld wordt. Enfin. Heel veel vragen!

Suzanne Willems Verpleegkundig specialist AGZ – ouderenzorg – eerste lijn

Laten we alstublieft de procedures begrijpelijk maken en het zorgaanbod transparant en afgestemd op de werkelijk.
Want langer thuis is mooi maar als het niet meer gaat is er niets helemaal niets.
Onbegrijpelijk deze subsidie.

Yvon van Houd Directeur MEE N
Is dit een verkapte vorm van domeinoverstijgende clientondersteuning? Zou alleen gemiste kans zijn om deze beweging, om stelsel overstijgend te kunnen werken, buiten het OCO domein plaats te laten vinden…

Aukje Eggenhuizen Beleidsadviseur ggz | MIND

Ik ben ook benieuwd naar het verschil met de Onafhankelijk Client Ondersteuner.

Petra Langelaan Tweedegraads connectie 2de fulltime ervaringsdeskundige ASS en herstelgericht werken vooral aan mezelf

Als al het geld dat over de balk gegooid wordt in de vorm van subsidies eens gebruikt zou worden voor het daadwerkelijk oplossen van problemen dan was het goed besteed geld geweest
Nu komt geld weer niet ten goede aan de zorg maar verdwijnt het in zakken van mensen die niks oplossen aan het probleem zelf.

Het probleem wordt gecreëerd door gemeentes en overheid zelf die geen kennis inzetten aan het begin mensen begraven onder aanmeldformulieren persoonlijk plannen SMART doelen korte indicatie lange indicatietrajecten en bezwaarprocedures en te lage pgbtarieven en de zzphetze die de overheid voert

ik ben in 8 jaar mijn vertrouwen in de gemeente de goedwillendheid en het vertrouwen dat gesnapt wordt waar we het over hebben volledig kwijt na 8 jaar.
En het ergste is dat er geen enkele sprake is van onafhankelijkheid vd indicatiestellers
Want de gemeente indiceert faciliteert en controleert zichzelf.
In het bedrijfsleven heet dat belangenverstrengeling.
Bij gemeente en overheid is dat geen enkel probleem

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen