Landelijke studie naar effect van multidisciplinair overleg bij hoog-risico patiënten die geopereerd moeten worden betrekt 150e patiënt

Array

Volgens de landelijke richtlijn “zorg rondom de operatie” moeten de patiënt, de chirurg én de anesthesioloog het risico van de operatie acceptabel vinden. De gezondheidstoestand van hoog risico patiënten die een operatie moeten ondergaan wordt steeds vaker besproken in een Multidisciplinair Overleg (MDO). In het Multidisciplinair Overleg bespreken de betrokken artsen en verpleegkundigen de voordelen en risico’s van de geplande operatie. Rijnstate onderzoekt samen met 14 Nederlandse ziekenhuizen of dit overleg uiteindelijk de verwachte gezondheidswinst voor de patiënt oplevert en of de patiënt beter van een operatie herstelt. Vanuit het oogpunt van “passende zorg” is het belangrijk dat wetenschappelijk geëvalueerd wordt wat het MDO opbrengt.

Patiënt staat centraal

Als tijdens het overleg blijkt dat het risico (te) hoog is, wordt overwogen om eerst de gezondheid van de patiënt te verbeteren of zelfs om niet te opereren. Deze overleggen vinden niet altijd gestructureerd en nog lang niet in alle ziekenhuizen in Nederland plaats. Het advies van het overleg wordt met de patiënt besproken door de chirurg en met de patiënt wordt overlegd welke behandeling het meest past bij de wensen van de patiënt.  

De huidige studie, waarvoor zojuist de 150e hoog risico patiënt is geïncludeerd, onderzoekt wat het effect van een MDO is. Leidt het overleg tot minder complicaties rondom operaties, andere behandelingen en betere kwaliteit van leven voor de patiënt? Het verschil in kosten tussen het wel en niet uitvoeren van dit overleg voor operaties, wordt ook in kaart gebracht.

Tijdens het onderzoek worden uiteindelijk 1200 patiënten een jaar gevolgd zodat ook langer na de operatie kan worden beoordeeld of het MDO het gewenste resultaat voor de patiënt heeft opgeleverd. Inclusie van patiënten is belangrijk en het behalen van deze mijlpaal is een flinke opsteker voor het behalen van de beoogde doelstellingen. 

Het onderzoek wordt in 14 Nederlandse ziekenhuizen uitgevoerd en dat zijn: Maastricht Universitair Medisch Centrum, Zuyderland Ziekenhuis, Maxima Medisch Centrum, Canisius Wilhelmina Ziekenhuis, Jeroen Bosch Ziekenhuis, Bravis Ziekenhuis, Albert Schweitzer Ziekenhuis, Ikazia Ziekenhuis, Groene Hart Ziekenhuis, Zaans Medisch Centrum, Meander Ziekenhuis, OLVG, Gelre Ziekenhuis en het Universitair Medisch Centrum Groningen.

De studie wordt financieel ondersteund door Zorg Evaluatie & Gepast Gebruik en wordt gecoördineerd vanuit Rijnstate in samenwerking met de Universiteit Twente, het Amsterdam UMC, het Maastricht UMC en het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Voor meer informatie kunt u kijken op de website: www.rijnstate.nl   

Over Rijnstate

Rijnstate is een topklinisch opleidingsziekenhuis met circa 6.500 medewerkers en locaties in Arnhem, Zevenaar, Velp en Arnhem-Zuid. Naast basiszorg voor patiënten uit de regio, biedt Rijnstate topklinische zorg op een aantal expertisecentra. Voor deze zorg verwijzen regionale en landelijke ziekenhuizen patiënten naar Rijnstate.

Rijnstate wil vooroplopen. Daarom werkt het ziekenhuis voortdurend aan manieren om merkbaar te blijven verbeteren. Om vernieuwingen te realiseren die tastbaar zijn, zet Rijnstate wetenschap in die ertoe doet. En wordt er veel onderzoek gedaan naar de oorzaken van ziekten en naar betere behandelingen.

Daarnaast werkt het ziekenhuis intensief samen met patiënten en met andere zorgverleners, binnen en buiten het ziekenhuis, om de zorg te verbeteren. Zo zet Rijnstate hoog in op passende zorg en preventie. Dat maakt de zorg op alle fronten steeds prettiger, soepeler en effectiever – op een heel menselijk niveau.

Bron: Rijnstate

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen