Valpreventie is effectief en vermindert de druk op de zorg

Aandacht voor vallen moet zorginfarct afwenden, schrijft Medisch Contact. Niet voor niets zijn in het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) afspraken gemaakt over valpreventie en krijgen gemeenten de taak om de ketenaanpak valpreventie in te richten voor hun inwoners van 65 jaar en ouder. Hiervoor zijn substantiële middelen beschikbaar en dat maakt het mogelijk om valpreventie op grote schaal landelijk te implementeren.

In het GALA is een stevige ambitie geformuleerd over de ketenaanpak valpreventie en wordt ingezet op het opsporen van ouderen met een verhoogd valrisico, screenen, deelnemen van ouderen aan effectieve valpreventieve beweegprogramma’s en doorverwijzing naar structureel sport- en beweegaanbod.

VeiligheidNL vindt het essentieel dat gemeenten en zorgverzekeraars samenwerken en de ketenaanpak valpreventie samen breed en systematisch organiseren.

De ketenaanpak valpreventie draagt bij aan minder valongevallen en vermindert de druk op de zorg. Zo blijven ouderen vitaal en kunnen zij langer genieten van de dingen die belangrijk voor hen zijn.

Bron: Elvera Overdevest, adviseur valpreventie bij ouderen, VeiligheidNL

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen