Dodelijke valpartijen bij ouderen zijn te voorkomen

Volgens de cijfers van het CBS overlijden er steeds meer ouderen als gevolg van een val. Opvallend is dat een aanzienlijk deel hiervan lijdt aan dementie. Dit is niet verrassend aangezien ouderen met dementie een twee keer grotere kans hebben om ten val te komen. Ze lopen daarbij vaker ernstiger letsel op en herstellen minder snel. Hoe eerder er aandacht is voor het verhoogde valrisico bij deze ouderen, hoe groter de kans op effectieve valpreventie. Om de kans van slagen te vergroten is persoonlijke begeleiding van professionals en betrokkenheid van mantelzorgers van groot belang.

Er kan veel spelen in het leven van ouderen met dementie dus er is vaak weinig aandacht voor valpreventie. Gelukkig is een val ook bij ouderen met dementie te voorkomen. Net als bij ouderen zonder dementie is een valpreventie aanpak op maat nodig. Het aanbieden van een valpreventief beweegprogramma is altijd een vast onderdeel en bestaat uit meer dan een valtraining. Door te werken aan spierkracht en balans staan ouderen sterker op de been en vallen ze minder snel.

Als laatste is het belangrijk om bij een oudere, mét of zonder dementie, bewegen te stimuleren. Want juist inactiviteit zorgt ervoor dat ouderen spiermassa verliezen en daardoor sneller ten val komen. Het doen van huishoudelijke klusjes of een stukje (met ze) wandelen kan al bijdragen aan het verlagen van het valrisico.

Elvera Overdevest, expert op het vlak van Valpreventie, VeiligheidNL

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen