FNV: Dankzij actie GHZ-medewerkers uitnodiging tot onderhandelen

De werkgevers in de gehandicaptenzorg (VGN) willen weer met de vakbonden om tafel om te praten over een nieuwe cao GHZ. De uitnodiging kwam nadat donderdag 25 mei honderden medewerkers deelnamen aan een landelijke manifestatie in Utrecht. Hierbij overhandigden ze een petitie die in twee weken tijd door 27.000 mensen uit de branche was ondertekend aan de werkgevers. Dinsdag doet VGN een concreet voorstel waarmee het de bonden weer aan tafel hoopt te krijgen.

Voor de FNV is het heel simpel: er moet minimaal 10% extra loon bij voor de looptijd van de nieuwe cao. Die loopt tot 1 februari 2024. Verder moet de torenhoge werkdruk worden aangepakt en mag er geen sprake zijn van bezuinigingen, maar zou er juist geïnvesteerd moeten worden in medewerkers.

Salarissen GHZ lopen achter


De werkgever was tot nu bereid om nu 5% extra loon te betalen en in 2024 nog eens 5%. Maar daarmee gaan de ruim 170.000 medewerkers in de GHZ er in koopkracht fors op achteruit. Dat terwijl de salarissen in de GHZ al jarenlang achterlopen bij andere branches binnen de publieke sector. 

Sector steeds onaantrekkelijker


Camara van der Spoel, bestuurder FNV Zorg & Welzijn: ‘Het werk dat deze mensen doen is enorm belangrijk voor de 200.000 mensen die van de gehandicaptenzorg afhankelijk zijn. Maar veel waardering krijgen zijn er niet voor. Al jarenlang mogen ze achteraan sluiten als het om loonsverhogingen gaat, met als gevolg dat de sector steeds onaantrekkelijker wordt en mensen op zoek gaan naar ander werk. Dat de petitie zo massaal is ondertekend is veelzeggend. Hopelijk zien de werkgevers dat nu ook in.’

Draagvlak


Dinsdag 30 mei komen de werkgevers met een nieuw en verbeterd bod. De FNV zal die vervolgens met de eigen achterban bespreken om te bepalen of er voldoende draagvlak is om de onderhandelingen te hervatten.

Bron: FNV

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen