Raad van Ouderen: méér verpleeghuisplaatsen en méér middelen en tijd voor huisarts nodig

Op dinsdag 13 juni 2023 presenteerde de Raad van Ouderen het advies ‘Zorgen om de ouderenzorg. Ouderen op de drempel van de langdurige zorg’. Ernst van Koesveld, directeur-generaal Langdurige Zorg, neemt tijdens de landelijke conferentie ‘Een nieuwe generatie ouderen langer thuis’ in Den Bosch het advies in ontvangst. Tijdens een middagsessie geeft Marie-Jeanne Boltong, lid van de Raad van Ouderen en voorzitter van de werkgroep, een nadere toelichting op het advies.

Op dit moment wachten al tienduizenden mensen op een plaats in een verpleeghuis. Het gaat vaak om schrijnende situaties. De Raad van Ouderen adviseert daarom om het aantal verpleeghuisplaatsen zo snel mogelijk uit te breiden. Niet voor iedere oudere is 24-uurs zorg thuis een goede mogelijkheid, daarom zijn extra verpleeghuisplaatsen hard nodig.

Een belangrijk advies is om de huisartsenpraktijk te versterken met geriatrische en sociale expertise. Doordat veel ouderen langer thuis wonen draait de huisarts overuren. Ouderen doen vaak een beroep op de huisarts. De Raad van Ouderen adviseert extra tijd en middelen vrij te maken voor huisartsen, zodat zij hun taken waar kunnen maken.

Ook in geclusterde (zorg)woningen voor ouderen met vergevorderde dementie is de zorg vaak niet goed geregeld. Het is van groot belang dat duidelijk is wie de regie heeft bij zorg thuis.

Een vergeten groep in het ouderenbeleid zijn de ouderen zonder ‘natuurlijke’ mantelzorger. Ze wonen alleen, hebben geen kinderen of familie in de buurt en ontberen vaak ook een sterk sociaal netwerk.

De Raad van Ouderen pleit dan ook voor een ‘Social service buddy’. Ook voorrang bij toewijzing van een voor hen geschikte woonvorm zou mogelijk moeten zijn.

Het advies omvat in totaal 13 aanbevelingen om te voorkomen dat een groter wordende groep ouderen die kwetsbaar zijn of worden, nog verder tussen wal en schip dreigt te vallen.

Op dinsdag 13 juni 2023 presenteerde de Raad van Ouderen het advies ‘Zorgen om de ouderenzorg. Ouderen op de drempel van de langdurige zorg’. Ernst van Koesveld, directeur-generaal Langdurige Zorg, neemt tijdens de landelijke conferentie ‘Een nieuwe generatie ouderen langer thuis’ in Den Bosch het advies in ontvangst.
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen