Sociale Zekerheid en het PGB: Ouders onrechtmatig tussen wal en schip!

Array

Het is weer zover. Een groep moeders strijdt vol passie voor de sociale zekerheid binnen het Persoonsgebonden Budget (PGB). Eerder heeft en groep van zo’n zeven ouders al met succes aandacht gevraagd voor hun kinderen met een Ernstig Meervoudige Beperking (EMB) tijdens de overgang naar de Wet Langdurige Zorg (WLZ). Van deze groep ouders zijn inmiddels een aantal kinderen al overleden, en blijken ze geen recht te hebben op de sociale zekerheid waar andere werknemers in Nederland wel op mogen rekenen als een kind komt te overlijden. Het zou goed zijn als deze ouders ook gehoord worden door politici, media en beleidsmakers, zonder dat ze weer de barricades op moeten, want onlangs overleed kind nummer 4.

Het is hartverscheurend om te zien hoe deze ouders opnieuw worstelen met de afhandeling van het PGB. Jarenlang hebben ze hun eigen carrières opzij gezet om dag in dag uit, 24/7, voor hun kinderen te zorgen. Omdat ze niet voldoende externe zorgverleners konden vinden, moesten ze zelf de zorg op zich nemen.

Nu staan ze daar, diepbedroefd en berooid, aan de zijlijn van onze samenleving. Voor hen is er geen sociaal vangnet, geen ruimte om hun immense verdriet van het verlies van een kind te verwerken. En extra aandacht te geven aan hun andere jonge kinderen in hun gezin. Ze moeten zich direct op de arbeidsmarkt storten om brood op de plank te krijgen.

Waarom worden ouders die gedwongen zijn om zorg te verlenen aan hun ernstig zieke kind, en die elk jaar netjes loonbelasting betalen, anders behandeld dan andere werknemers in Nederland? Waarom moeten zij voldoen aan alle verplichtingen van het werknemerschap, maar hebben ze niet dezelfde rechten?

In maart deed de Centrale Raad van Beroep (CRvB) een belangrijke uitspraak: PGB-zorgverleners met een arbeidsovereenkomst mogen niet worden uitgesloten van sociale zekerheid. Maar tot op heden is er nog niets geregeld. In deze specifieke zaak ging het om een zorgverlener die werkte als huishoudelijk hulp in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning. Toen ze werkloos werd, weigerde het UWV haar aanvraag voor een werkloosheidsuitkering omdat ze onder de ‘Regeling dienstverlening aan huis’ zou vallen.

De CRvB oordeelde dat deze zorgverlener wel recht heeft op een WW-uitkering en dat het UWV haar arbeidsverleden moet bijwerken om de gewerkte jaren als PGB-zorgverlener op te nemen. Maar ondanks deze uitspraak blijven er nog vele vragen onbeantwoord.

Wat vinden wij ervan en wat gaan we eraan doen? Wij vinden het belangrijk dat budgethouders goede werkgevers kunnen zijn en dat daar ook een stukje sociale zekerheid bij hoort. Deze uitspraak betekent sociale zekerheid voor alle zorgverleners met een arbeidsovereenkomst, ongeacht het aantal dagen dat ze werken. Maar dit moet wel goed geregeld worden.

Er moet een regeling komen waardoor er sociale premies worden afgedragen. Het moet duidelijk zijn vanaf wanneer zorgverleners aanspraak kunnen maken op sociale zekerheid en hoe en wanneer de premies worden aangepast. Daarnaast is er helderheid nodig over de vraag of er met terugwerkende kracht premies betaald moeten worden op het moment dat er aanspraak wordt gemaakt op een WW-uitkering.

Om te voorkomen dat mensen tussen wal en schip vallen, moeten budgethouders ondersteund worden. Er moet overleg plaatsvinden met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en andere betrokken instanties om dit op een goede en werkbare manier te regelen. De beslissing van de CRvB heeft gevolgen voor ongeveer 33.000 arbeidsovereenkomsten in het PGB. Een groep juristen onderzoekt momenteel wat deze gevolgen precies zijn en zal ons op de hoogte houden.

Het is van groot belang dat er snel actie wordt ondernomen om te voorkomen dat ouders zoals die van kind nummer 4 nog langer tussen wal en schip vallen. Het onrecht dat hen wordt aangedaan, mag niet langer voortduren. De uitspraak van de CRvB van 30 maart is duidelijk, maar nu moeten de woorden omgezet worden in daden. Conny Helder, kunt u ons een laatste stand van zaken geven? De tijd dringt, en deze ouders verdienen gerechtigheid.

Janine Budding, MedicalFacts

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen