‘Dementie moet hoog op agenda verkiezingen, want kwart 80-plussers lijdt eraan’

Zet goede dementiezorg en -ondersteuning bovenaan de agenda bij de komende verkiezingen. Daar hebben alle mensen baat bij. Wat goed is voor mensen met dementie, is goed voor álle ouderen. Immers 1 op de 5 mensen krijgt dementie. Nu al heeft een kwart van alle 80-plussers dementie. Van de 90-plussers is dat zelfs 40 procent. Noem dementie in één adem met ouderenzorg en zet dementie bovenaan de agenda bij de komende verkiezingen.

Mensen wonen langer thuis, maar de juiste woonomgeving en ondersteuning ontbreken vaak. Ze moeten lang wachten op zorg en vervolgens zich met minder zorg zien te redden. Dat heeft enorme gevolgen: een overbelaste mantelzorger die uitvalt op het werk, sociale isolatie en eenzaamheid, valgevaar, ondervoeding, uitdroging en verwaarlozing. Met dure en traumatische crisisopnames tot gevolg.

Sterke sociale basis

Met een verdubbeling van het aantal mensen met dementie en een dalend aantal zorgprofessionals en mantelzorgers, moet er actie ondernomen worden. Goed thuis wonen met dementie gaat namelijk niet vanzelf. Het vraagt om investeringen. In een dementievriendelijke woonomgeving, in een sterke sociale basis, in een casemanager en in ontmoetingsplekken met activiteiten dichtbij: alleen zo stellen we het moment dat zware (en dure!) zorg nodig is uit.

Julie Meerveld, Manager belangenbehartiging en regionale hulp, Alzheimer Nederland

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen