Knikkebolziekte blijkt maar topje van de ijsberg te zijn

Wetenschappers UAntwerpen boeken doorbraak in onderzoek naar rivierepilepsie

Tijdens een internationale workshop deelden UAntwerpen en de Wereldgezondheidsorganisatie enkele baanbrekende inzichten over rivierepilepsie. Deze onderbelichte ziekte zou in Centraal-Afrika jaarlijks 200 000 tot 400 000 slachtoffers maken. Onderzoekers van de Universiteit Antwerpen bewezen dat de zogenoemde knikkebolziekte slechts één manier is waarop rivierepilepsie zich kan voordoen.
Rivierepilepsie is een ziekte veroorzaakt door een worm die ook aan de basis ligt van rivierblindheid. De worm wordt overgedragen door black flies. Deze kleine, zwarte vliegjes zijn insecten die leven in de buurt van snelstromende rivieren. “Rivierepilepsie komt voor in landen als Zuid-Soedan, Kameroen, Tanzania, Oeganda, de Democratische Republiek Congo en de Centraal Afrikaanse Republiek”, vertelt professor infectieziekten Robert Colebunders (UAntwerpen/Instituut Tropische Geneeskunde). “Vooral in afgelegen gebieden, vaak geteisterd door oorlog, is er geen of onvoldoende bestrijding van rivierblindheid. Daardoor worden er op die plaatsen veel ziektegevallen vastgesteld. Degelijke gezondheidszorg is in die regio’s vaak niet voorhanden. Veel patiënten worden om die reden laattijdig of zelfs niet behandeld.”

Topje van de ijsberg

Zes jaar geleden organiseerde prof. Colebunders al een workshop rond ‘de knikkebolziekte’, een vorm van epilepsie gekenmerkt door aanvallen waarbij het hoofd naar voren valt en die gepaard gaat met mentale achteruitgang en groeistoornissen. Toen al vermoedden de onderzoekers dat er meer aan de hand was. “In afgelegen gebieden waar de worm, die rivierblindheid veroorzaakt, veel voorkwam, was er ook een abnormaal groot aantal mensen met andere vormen van epilepsie”, legt prof. Colebunders uit.

“We hebben kunnen aantonen dat de knikkebolziekte slechts één manier is waarop rivierepilepsie zich uit. Knikkebolziekte was dus slechts het topje van de ijsberg. Daarnaast bewezen we, tezamen met Afrikaanse collega’s, dat rivierepilepsie kan voorkomen worden door een betere bestrijding van rivierblindheid. Dit kan gebeuren door de bevolking minstens eenmaal te behandelen met het medicament Ivermectine.”

 Ziektelast

Deze bevindingen, ondertussen ook erkend door de Wereldgezondheidsorganisatie, brengen de strijd tegen de ziekte in een stroomversnelling. Prof. Colebunders: “In de medische wereld bestaat er zoiets als de ziektelast. Het is een manier om uit te drukken hoe zwaar een ziekte weegt op iemands gezondheid. Als de link tussen rivierblindheid en rivierepilepsie erkend wordt, wordt de ziekte daardoor ook als ernstiger beschouwd. Hierdoor ontstaan er meer interesse en mogelijkheden voor het bestrijden van de ziekte.”

Bron: UAntwerpen

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen