Somber door herfst of wintertijd?

Array

In het laatste weekend van oktober gaat de klok een uur terug. Deze tijd heet ook wel wintertijd. Dit veroorzaakt somberheid bij Nederlanders. Elf procent van de volwassen Nederlanders (1,6 miljoen) heeft last van seizoensgebonden gevoelens van somberheid. Deze gevoelens worden extra versterkt doordat de tijd een uur terug gaat. Tijdens de wintermaanden wordt het buiten vroeg donker en laat licht. Door het gebrek aan daglicht worden veel mensen somber.

Somber in de herfst

Somberheid kan uitmonden in een ernstige depressie. Mensen hebben de neiging om door te blijven lopen met hun klachten, maar moeten juist wel actie nemen om ernstiger te voorkomen. Somberheid is te herkennen aan de volgende klachten:

  • slapeloosheid, vermoeidheid
  • concentratieproblemen
  • verdrietig, eenzaam gevoel
  • prikkelbaarheid
  • toegenomen eetlust
  • libidoverlies
  • terugtrekking sociale contacten


Tips om somberheid te voorkomen:

  • regelmatig plannen van leuke activiteiten,
  • niet toegeven aan de slaapzucht, maar een goed dag- nacht ritme aanhouden.
  • zorgen dat je voldoende buiten bent en daglicht krijgt, eventueel aangevuld met licht van een daglicht lamp

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen