Enkele prik tegen hondsdolheid biedt oplossing voor vaccintekort

Reizigers die zich voor vertrek laten vaccineren tegen hondsdolheid, zijn met één prik net zo goed beschermd als met de huidige twee prikken. Dat blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), dat vandaag in The Lancet Infectious Diseases is gepubliceerd. Het is een belangrijke ontdekking, omdat er regelmatig tekorten zijn aan vaccins vanwege leveringsproblemen bij producenten. Bovendien scheelt het reizigers kosten en tijd.

Dodelijkste virusziekte

Hondsdolheid is de dodelijkste virusziekte ter wereld, waar jaarlijks zo’n 59.000 mensen aan overlijden. Het hondsdolheid- of rabiësvirus wordt overgedragen door contact met besmette zoogdieren, zoals honden, katten en vleermuizen. Als je door een dier gekrabt of gebeten wordt, moet je behandeld worden met een reeks inentingen.

Krachtige bescherming

Uit de LUMC-studie blijkt nu, dat in het preventieve vaccinatieschema één prik niet onder doet voor het huidige schema van twee prikken. “Ook met slechts één prik wordt een krachtige bescherming van het afweersysteem opgebouwd”, zegt onderzoeksleider en hoogleraar infectieziekten Leo Visser. “We hopen dat hierdoor meer mensen zich preventief laten vaccineren tegen hondsdolheid voor hun tropische vakantie. Dat is nu niet altijd mogelijk, vanwege tekorten. Maar ook de kosten zijn vaak een drempel. Een vaccinatieserie van twee prikken is prijzig en kost al gauw meer dan 150 euro.”

1 op de 300

In Nederland is de kans klein om hondsdolheid te krijgen. Maar in andere landen is die kans een stuk groter. Dat geldt met name voor landen in Oost-Europa, Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Gemiddeld lopen 1 op de 300 reizigers per maand een bijtwond op in het buitenland. Door je voor de reis te laten vaccineren, is je lichaam uitstekend uitgerust om je in de toekomst tegen het hondsdolheidsvirus te beschermen na de herhaalprikken.

Nieuw vaccinatieschema

Het is nog niet bekend wanneer mensen gebruik kunnen maken van het nieuwe vaccinatieschema. Het kortere schema moet eerst nog in de officiële richtlijnen worden opgenomen.

Bron: LUMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen