Ruim 2 op de 3 huisartsen hebben gedeeltelijke of volledige patiëntenstop

Array

De druk op huisartsenzorg neemt flink toe. Momenteel kiezen 2 op de 3 huisartsenpraktijken voor een gedeeltelijke of zelfs volledige patiëntenstop. Opvallend is dat het aantal huisartsen de afgelopen jaren weliswaar is gestegen, maar dat dit niet heeft geleid tot meer beschikbare plaatsen voor patiënten. Het is voor veel Nederlanders nu lastig om na een verhuizing of bij het pensioen van een huisarts een vervanger dichtbij huis te vinden. Dit blijkt uit een onderzoek van Independer onder 1.145 Nederlandse huisartsen. 

Ruim de helft (50,5%) van alle ondervraagde huisartsenpraktijken accepteert momenteel alleen nieuwe patiënten onder strikte voorwaarden, bijvoorbeeld bij gezinsuitbreiding, gezinshereniging of samenwonen. Soms worden alleen patiënten uit een bepaalde postcode aangenomen. Bijna één vijfde (18,3%) van de huisartsen maakt zelfs helemaal geen uitzonderingen. Zij hebben een volledige patiëntenstop. Dit samen maakt dat ruim 2 op de 3 huisartsen alleen onder strikte voorwaarden of helemaal geen nieuwe patiënten meer aannemen. 

Grootste tekort in Overijssel

De druk op huisartsenzorg is een landelijk probleem, al zijn er wel provinciale verschillen. Zo is het in Overijssel de grootste uitdaging om een nieuwe huisarts te vinden. In deze provincie geeft namelijk zelfs 79,9% van de praktijken aan een gedeeltelijke of volledige patiëntenstop te hebben. “Het is natuurlijk heel erg vervelend als je in je eigen buurt of zelfs eigen dorp geen huisarts kunt vinden. Wat veel mensen niet weten is dat dan jouw zorgverzekeraar je kan helpen. Die kun je bellen met het verzoek om voor jou in de nabije omgeving te gaan zoeken naar een huisarts”, aldus Independer zorgexpert Bas Knopperts.

Steden zoals Hilversum en Deventer hebben grootste problemen

Ook in Noord-Holland (76,5%) en in Zuid-Holland (74%) moeten veel praktijken de instroom van nieuwe patiënten beperken. Saillant detail is dat wanneer de gemeenten worden afgezet tegen de indeling van het Sociaal Cultureel Planbureau, de problemen het grootst zijn in overwegend kleinstedelijke gebieden. Hiertoe behoren bijvoorbeeld Deventer (80%) en Hilversum (91,6%) Als reden voor de patiëntenstop noemen de huisartsen: dat er steeds meer taken door overheid en zorgverzekeraars op hun bordje worden ‘gegooid’, vergoedingen te laag zijn om fatsoenlijk een praktijk te runnen de toegenomen werkdruk en meer collega’s die parttime zijn gaan werken of als ZZP-er zonder eigen praktijk minder uren zijn gaan werken.    

Independer zorgexpert Bas Knopperts: “Het kan vooral voor chronisch zieken een groot probleem zijn als zij niet een huisarts in de buurt hebben. Denk bijvoorbeeld aan een diabetespatiënt, die zijn controles nodig heeft. Dus ga eerst zelf op tijd zoeken naar een huisarts in de buurt die nog ruimte heeft als je weet dat jouw huisarts met pensioen gaat. Datzelfde geldt natuurlijk bij een verhuizing. Maar als dat niet lukt, vraag dan aan de zorgverzekeraar om zogeheten zorgbemiddeling. Dan is de kans groter dat je op tijd een nieuwe dokter hebt”.  

De problemen zijn het minst groot in woongemeenten die vaak als welvarend worden gezien zoals Oegstgeest met ‘slechts’ 20% en Gooise Meren met ‘slechts’ 33% van de huisartsen die aangeven een gehele of gedeeltelijke patiëntenstop te hebben. 

Alle details van het onderzoek vind je hier: https://www.independer.nl/zorgverzekering/info/onderzoek/patientenstop-bij-huisartsenpraktijken

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen