Tijdelijk hogere kans op hart- en vaatziekten na corona infectie

Array

Een kleine groep mensen heeft een verhoogde kans op bepaalde hart- en vaatziekten na een corona infectie. Dit zijn vooral ziektes door bloedstolsels, bijvoorbeeld in de longen, en de hartritmestoornis boezemfibrilleren. Na 60 dagen daalde de kans op deze problemen. Dit blijkt uit onderzoek van UMC Utrecht op initiatief van Hartstichting die ook het onderzoek financierde. 

De onderzoekers ontdekten dit door de gegevens van meer dan 220.000 mensen die een corona infectie hadden doorgemaakt te analyseren. 95% van deze patiënten konden thuis blijven na de corona infectie. Bij slechts 1% van de mensen traden de hart- en vaatproblemen op. Dit is een zeer kleine groep. Het ging uiteindelijk om grote aantallen patiënten, omdat er in de eerste en tweede coronagolf veel mensen besmet raakten met het virus. Patiënten die ernstig ziek worden door een corona infectie krijgen dan ook in de beginfase medicijnen die bloedstolsels moeten tegengaan.

Geen verhoogd risico op ontstekingen aan het hart

De onderzoekers benadrukken dat er geen bepaalde groep mensen is die een verhoogd risico heeft op klachten door bloedstolsels of ritmestoornissen. De problemen zijn wel wat vaker te zien bij mensen tussen de 40 en 60 jaar en dan meer bij mannen. Uit dit onderzoek bleek geen verhoogd risico op ontstekingen aan het hart door corona.

Ook bij andere luchtweginfecties zoals de griep hebben mensen tijdelijk een verhoogd risico op hart- en vaatproblemen, vooral bij mensen met hart- en vaatziekten en ouderen. Dit benadrukt het belang van de griepprik bij deze mensen.

Eerdere resultaten van deze onderzoeksgroep lieten al zien dat coronapatiënten met hart- en vaatziekten of diabetes een grotere kans hebben om in het ziekenhuis terecht te komen dan coronapatiënten zonder deze aandoeningen. Deze mensen hebben daarom een corona vaccinatie nodig. Hiervoor worden ze dan ook opgeroepen, evenals voor de griepprik.

De Hartstichting financierde dit onderzoek uit donaties die we speciaal ontvingen voor onderzoek naar de effecten van corona op het hart en bij mensen met hart- en vaatziekten. Het onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in European Heart Journal Open.

Bron: Hartstichting

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen