Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Ernst Kuipers, neemt afscheid na twee jaar dienst

Array

Op 10 januari 2024 heeft Ernst Kuipers, de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Zijne Majesteit de Koning verzocht om hem ontslag te verlenen. Deze aankondiging markeert het einde van zijn tweejarige ambtstermijn, die gekenmerkt werd door intensieve samenwerking en indrukwekkende prestaties.

De reden voor zijn ontslag is het aannemen van een buitenlandse functie met een specifieke inwerkperiode, waarover later meer details bekend zullen worden gemaakt. Ernst Kuipers geeft aan dit met een bezwaard gemoed te doen, omdat hij graag zijn periode als minister had willen afmaken.

Tijdens zijn ambtstermijn heeft Ernst Kuipers, samen met verschillende partijen, het Integraal Zorgakkoord tot stand gebracht. Dit akkoord bevordert samenwerking in de zorg en zal naar verwachting de kwaliteit en toegankelijkheid van de gezondheidszorg verbeteren, evenals het werkplezier van zorgprofessionals.

Ernst Kuipers bedankt Conny Helder en Maarten van Ooijen voor hun samenwerking en prijst alle medewerkers van VWS voor hun inzet en ambitie. Hij benadrukt dat de verwezenlijking van de toekomstbestendige zorg niet mogelijk zou zijn geweest zonder hun bijdrage. Enkele van de hoogtepunten tijdens zijn ambtstermijn zijn onder andere de invoering van de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg, vernieuwing van de Wet publieke gezondheid en versterking van de GGD’en.

Hij uit zijn dankbaarheid aan diverse gesprekspartners, waaronder patiëntenorganisaties, beroepsgroepen, verzekeraars en kennisinstellingen, die hebben bijgedragen aan de vooruitgang in de gezondheidszorg. Tevens bedankt hij alle gepassioneerde mensen die in de zorgsector werken en bijdragen aan de verbetering van de zorg voor patiënten.

Ernst Kuipers betuigt ook zijn dank aan zijn politieke partij, D66, voor het vertrouwen dat ze in hem hebben gesteld. Hij voelde zich altijd welkom en gewaardeerd binnen de partij en haar leden.

Kuipers heeft gedurende zijn carrière altijd gestreefd naar verbetering van de zorgkwaliteit door innovatie en samenwerking. Hij benadrukt het belang van intensieve internationale samenwerking en blijft betrokken bij de ontwikkeling van de gezondheidszorg, zij het op andere manieren. Hij sluit af met de woorden dat het een eer was om Minister van VWS te mogen zijn.

De exacte details van de nieuwe functie van Ernst Kuipers in het buitenland zullen in de toekomst worden onthuld.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen