Mantelzorgverlof slechts deel van oplossing verstoorde werk-privébalans

Array

Volgens de Arbo Unie zijn steeds vaker psychische klachten de oorzaak van ziekteverzuim en heeft die uitval vaak te maken met een verstoorde werk-privébalans. Bijvoorbeeld doordat mensen voor hun zieke partner of ouder zorgen. Weliswaar is er zorgverlof voor mantelzorg, maar dat is volgens de Arbo Unie vaak onvoldoende.

Alzheimer Nederland ziet mantelzorgverlof slechts als een deel van de oplossing. Mantelzorg bij dementie is een fulltime baan, gedurende lange tijd, vele jaren. De combinatie van mantelzorg met werk maakt het leven zwaar en tegelijk is het werk voor mantelzorgers ook een welkome afwisseling. Dit blijkt uit onderzoek van Alzheimer Nederland.

Bovendien hebben we in Nederland naasten nodig als mantelzorgers, maar ook als werknemers. In het openbaar vervoer, in de supermarkt en in de zorg. En voor veel mantelzorgers zijn de inkomsten simpelweg niet te missen.

Mantelzorgverlof is dus zeker één van de oplossingen. Maar niet altijd en niet voor iedereen.

Daarom roept Alzheimer Nederland werkgevers ook op om hun werknemers die mantelzorg bieden aan iemand met dementie beter te ondersteunen, zodat zij hun werk kunnen blijven doen. Denk daarbij aan (h)erkenning van mantelzorgers op de werkvloer, begeleiding en zo mogelijk flexibiliteit in werktijden.

We pleiten daarnaast voor het inzetten van de casemanager dementie voor concrete adviezen en emotionele begeleiding. Voor mantelzorgers is deze persoonlijk begeleider een luisterend oor, een aanspreekpunt, en kan zo de druk verlichten.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen