foto: Unsplash

Welke invloed heeft stoppen met roken op je lichaam?

Array

Stoppen met roken kan erg lastig zijn. Als je dit jaar sigaretten links wil laten liggen (of misschien als sinds januari bent gestopt), kan het motiverend werken om te weten wat voor effect het stoppen met roken op je lichaam heeft. Al enkele minuten na de laatste sigaret begint je lichaam zich namelijk al te herstellen! In dit artikel lees je meer over hoe dit precies werkt.

  • 20 minuten na het stoppen

Na 20 minuten beginnen de eerste gezondheidsvoordelen van stoppen. Zo worden je hartslag en bloeddruk weer op peil gebracht. Ook beginnen de vezels in de bronchiale buizen opnieuw te bewegen.

Wel is het nicotinegehalte in je bloed nog hoog, waardoor je waarschijnlijk nog snel trek hebt in een sigaret. Als je het stoppen vol wil houden kunnen hulpmiddelen, zoals nicotine kauwgom of nicotinepleisters, eventueel het verlangen om te roken verminderen. Op die manier kan je eerst de gewoonte van het opsteken van een sigaret proberen af te leren, waarna je ook kan afkicken van de nicotine.

  • 8 uur na het stoppen

Je koolmonoxidegehalte is nu weer op peil. Dit betekent dat het zuurstofniveau ook weer normaal wordt, waardoor weefsels en bloedvaten die minder zuurstof kregen terwijl je nog rookte, nu weer gevoed worden.

  • Een dag na het stoppen

24 uur na het stoppen is het risico op een hartaanval al verminderd. Dit komt door de verminderde vernauwing van de aders en slagaders en de verhoogde zuurstofniveaus die naar het hart gaan. Ook het nicotinegehalte in de bloedbaan is op dit moment gedaald tot verwaarloosbare hoeveelheden.

  • Twee dagen na het stoppen

Beschadigde zenuwuiteinden beginnen zich vanaf dit moment te herstellen. Ook je zintuigen worden weer sterker, waardoor je geuren en smaken waarschijnlijk weer sterker ervaart.

  • Drie dagen na het stoppen

Ademen gaat vanaf drie dagen waarschijnlijk weer een stuk makkelijker. Je luchtwegen en longen zijn namelijk weer gaan ontspannen. Na deze periode neemt daarnaast je longcapaciteit weer toe. Je longen kunnen zich dus met meer lucht vullen.

  • Een week na het stoppen

Een week niet roken is een echte mijlpaal! Hierna is de kans dat je je hele leven lang stopt maar liefst negen keer groter dan op de eerste dag. Je slagingskansen voor de lange termijn nemen dus drastisch toe.

  • Een maand na het stoppen

In slechts een maand zijn je longen zich al volop aan het schoonmaken. Je longfunctie is verbeterd met gemiddeld 30 procent, kortademigheid tijdens het sporten is afgenomen en beschermende vezels groeien langzamerhand terug. Hierdoor zijn je longen beter beschermd tegen bacteriële infecties en wordt overtollig slijm verminderd.

  • Levenslang stoppen

In een korte tijd kan er dus een hoop veranderen. Geef de hoop dus niet op, maar herinner jezelf aan het herstel dat al 20 minuten na je laatste sigaret plaatsvindt. Als je veel moeite hebt met stoppen, kan je eventueel op zoek gaan naar stoppen met roken hulpmiddelen of aankloppen bij de huisarts voor hulp.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen