Inzetten op valpreventie voorkomt onnodig leed’

Array

Een groeiende groep kwetsbare ouderen dreigt onverantwoord lang thuis te moeten blijven wonen. Dit komt door een verdubbeling van de behoefte aan intensieve zorg in de komende 25 jaar en een dreigend tekort aan zorgpersoneel en verpleeghuisplekken. Om bij deze groep onnodig leed door een val te voorkomen, is het van essentieel belang om in te zetten op valpreventie.

Naarmate we ouder worden, neemt het risico op een val toe, met grote gevolgen. Elke vier minuten belandt een 65-plusser op de spoedeisende hulp door een valongeval. De meeste valongevallen vinden in en om het huis plaats. Door een val en als gevolg daarvan mobiliteitsverlies komen ouderen vaak in een neerwaartse spiraal terecht van angst, eenzaamheid en afhankelijkheid van zorg.

Er kan wel iets gedaan worden om het risico op vallen te verlagen. De eerste stap is het identificeren van een verhoogd valrisico door middel van slechts drie vragen:

  • Is er in het afgelopen jaar al eens gevallen?
  • Bestaat er angst om opnieuw te vallen?
  • Is er moeite met bewegen?

Als het antwoord op een van deze vragen ‘ja’ is, is het cruciaal om professionele hulp in te schakelen, zoals een huisarts, fysiotherapeut of wijkverpleegkundige. Om zo het valrisico in kaart te brengen en gerichte stappen te zetten om de kans op een val te verminderen. Zo blijven ouderen vitaal en kunnen zij langer zelfstandig in hun eigen huis blijven wonen en genieten van de dingen die belangrijk voor hen zijn.

Bron: VeiligheidNL

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen