Beroepsgroep huisartsen lanceert nieuwe Rotterdamse scholing

Array

Het Leerpunt KOEL, onderdeel van het ROS de Stichting KOEL, start op 8 en 15 September een nieuwe geaccrediteerde scholing voor Rotterdamse huisartsen, assistentes en praktijkondersteuners. De nascholing en het programma is opgestart in samenwerking met verschillende regionale partners, waaronder De Huisartsenkring Rotterdam. Aanleiding was het gemis van een overkoepelend nascholingsaanbod waar specifiek wordt ingegaan op demografisch-medische ontwikkelingen in het Rotterdamse.

Op donderdag 8 en donderdag 15 september 2011 vindt de eerste aftrap plaats met het thema Seksualiteit in de praktijk; een geaccrediteerd programma waarbij huisarts, praktijkondersteuner en doktersassistent gezamenlijk worden nageschoold rondom seksualiteit en de specifieke ontwikkelingen op dit gebied in Rotterdam. Iedere doelgroep heeft een eigen avondprogramma waarvoor drie accreditatiepunten worden toegekend. Deelnemers van buiten de regio zijn ook welkom. Meer informatie en aanmelden via www.stichtingkoel.nl

Het programma is tot stand gekomen met, voor en door de eigen medische beroepsgroep waarbij de Huisartsenkring Rotterdam een financiele impuls geeft om de Rotterdamse scholing nieuw leven in te blazen. Voor het huisartsenprogramma is er samenwerking met Soa Aids Nederland, de SeksHAG en de regionale GGD. Het programma wordt mede gefinancierd door Schorer en wetenschappelijk geevalueerd door TNO.

 

Het Programma

Avondprogramma praktijkondersteuner “Seksuele problemen bij de chronische patient”
In het diabetesprotocol wordt geschreven over uitvragen van (mogelijk) seksuele problemen bij de patient. U legt zoiets niet even simpel op tafel. Hoe verloopt zo’n gesprek? Seksuele problemen kunnen zich voordoen in samenhang met diabetes, hypertensie, COPD, medicatie, bij vrouwen, bij mannen, op latere leeftijd, andere culturen, etc. We gaan deze avond dieper op deze zaken in en zoeken naar handvaten en inzichten om hier in de dagelijkse praktijk mee verder te kunnen.

Spreker: mevrouw  Marjo Ramakers, arts/seksuoloog CenSeRe, Centrum voor seksuele en relationele gezondheid en docente Erasmus universiteit te Rotterdam.

 

Avondprogramma doktersassistente “Vrouwenspreekuur”
In hoeverre kunnen patienten bij de doktersassistente terecht met vragen over seksualiteit, anticonceptie (koffertje). U maakt een uitstrijkje en de portio is afwijkend. Wat ziet u? Hoe pakt u dit aan? Wat te doen bij pijn bij het vrijen, soa’s? Hoe cultuurgebonden is seksualiteit? Veel vragen waar aandacht aan wordt besteed deze avond. Dit kan leiden tot een zelfstandig op te zetten spreekuur voor de doktersassistente.

Spreker: de heer Pieter Barnhoorn, arts/seksuoloog. Werkt in de huisartspraktijk en doceert aan de universiteit in Leiden.

Avondprogramma huisarts: “Huisje, boompje, testje”
In deze cursus krijgt u handvatten om uw consultvaardigheden op dit punt te verbeteren. Bij wie zou u aan een soa moeten denken en waarom? Hoe kunt u seksueel gedrag bespreekbaar maken? Hoe en waarop kunt u testen? De antwoorden op deze vragen worden onderbouwd met evidence en geïllustreerd met levendige casuïstiek en videopresentaties. Ook weet u na afloop wat de soa-polikliniek u kan bieden voor wat betreft consultatie en doorverwijzing. U ontvangt na afloop de soatest-beslisboom als geheugensteun om ook na de training het geleerde in de praktijk te brengen.

Sprekers: mevrouw Arienne Pameijer, kaderhuisarts uro-gynaecologie en mevrouw Hannelore M. Götz, arts-epidemioloog.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen