Rug- en nekpijn drukken grote stempel op privéleven werkende Nederlanders

Array

- Bijna een kwart heeft een slechte nachtrust door rug- of nekpijn
- Een op de drie moet dagelijks (leuke) dingen laten als sporten of het huishouden
- Bijna een derde van de Nederlanders weet van collega’s die last hebben van rug- of nekpijn

Amsterdam, 06 februari 2012 – Bijna de helft van de werkende Nederlanders (49,5%) heeft last van rug- of nekpijn tijdens of na het werk. Deze klachten drukken een grote stempel op hun privéleven. Van hen moet een op de drie dagelijks (leuke) dingen laten. Bijna een kwart van de ondervraagden geeft aan hierdoor zelfs slecht te slapen. Dit blijkt uit het ‘ThermaCare 9 tot 5 rug- en nekklachtenonderzoek’ (infographic )

 Uit het onderzoek komt ook naar voren dat het uitoefenen van hobby’s, sport en sex lijdt onder rug- en nekklachten. Een op de drie moet dagelijks (leuke) dingen laten als sporten, het huishouden of sex.

Te lang achter de computer
Als belangrijkste oorzaken voor rug- of nekpijn bij de werkende Nederlanders worden té lang achter een computer zitten (42,9%), een slechte zithouding (38,1%) en/of stress (30%) genoemd. Werkende Nederlanders belanden vaak in de vicieuze cirkel van rug- of nekpijn, slecht slapen, minder effectief werken, slecht slapen, nog minder effectief en meer rug- of nekpijn. Ook noemen we te weinig tijd voor sport als oorzaak voor rug- en nekpijn.

De meeste pijn wordt ervaren door mensen met kantoorbanen in het bedrijfsleven (34,3%), gevolgd door mensen uit de medische/verzorgende wereld en ambtenaren. Zij brengen gemiddeld 7 uur per dag zittend door. Bijna een derde (32,6%) van de Nederlanders weet van collega’s dat ze last hebben van rug- of nekpijn.

Natuurlijke oplossingen populairder dan slikken pijnstillers
Tussen 9 en 5 proberen we de pijn vooral te verlichten door een rondje te lopen (50%). Een natuurlijke oplossing is hiermee populairder dan het slikken van pijnstillers, dat op de tweede plek staat (41%). Eenmaal thuis zien we warmte als de beste therapie. Het liefst nemen we een warme douche (22%) tegen de pijn.

Pijn en slecht slapen, maar niet ziekmelden
Opvallend is dat terwijl we regelmatig pijn ervaren en er vaak slecht door slapen, er weinig wordt geklaagd. Maar liefst 99% meldt zich niet ziek en 2% schakelt de arbodienst in.
Waarom komen rug- of nekpijn zo vaak voor?
Bedrijfsarts Pieter de Jongh geeft naar aanleiding van het onderzoek het volgende aan: “Langdurig zittend werk, staand werken en gehurkt werken vergroten de kans op nek- en lage rugklachten. Hoe langer je in deze houdingen achtereen werkt, des te meer kans op klachten. De gangbare veronderstelling dat mensen die veel achter de computer zitten een groter risico op RSI lopen blijkt echter onjuist. Integendeel, er is geen verband tussen de duur van het computergebruik en het optreden van klachten”.

De Jongh geeft een aantal oorzaken voor rug- of nekpijn:
- We bewegen te weinig: we zijn gebouwd om te bewegen
- Er is een relatie tussen bepaalde houdingen en (rug) klachten.
- Er is mogelijk een relatie tussen langdurige stress en klachten als rug en nekklachten.

Tips van de bedrijfsarts
Uit het onderzoek blijkt dat er veel klachten over rug- of nekpijn zijn  onder werkende Nederlanders, maar dat ze niet veel hulp zoeken. Je kunt er zelf ook veel aan doen:
1. Beweeg zo veel mogelijk, ook tijdens je werk. Maak korte breaks, maak een lunchwandeling of doe desnoods oefeningen achter de computer. Beweeg thuis matig-intensief: minimaal half uur per dag.
2. Zorg voor ontspannen werken. Ga in gesprek met uw leidinggevende als u onder spanning staat. Vraag ook uw bedrijfsarts voor advies.
3. Soms lukt ontspannen werken niet. Zorg dan voor ontspanning na het werk. Denk aan sporten, de sauna (warmte) en leuke mensen om je heen (dit is weer ander soort “ warmte”).
4. Onderzoek wat voor jou werkt. Helpt meer bewegen? Is er stress? Helpt warmte op een pijnlijke plek? Helpt een massage?
5. De meeste houdingstips voor op het werk zijn goed bedoeld. Toch worden ze zelden opgevolgd. Dat komt omdat ze vaak onnatuurlijk zijn: zit rechtop of til door je knieen.

Over het ThermaCare rug- en nekklachten onderzoek
Het onderzoek onder ruim 500 Nederlanders is bedoeld om in kaart te brengen of werkende Nederlanders tussen 25 en 60 jaar last hebben van rug- of nekpijn. ThermaCare wilde onderzoeken hoeveel mensen last hebben van pijn en waar deze pijn door ontstaat en welke (leuke) dingen we moeten laten door rug- of nekklachten.

Het rug- en nekklachten onderzoek is een initiatief van ThermaCare

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen