Rechtszaak VPHuisartsen tegen VZVZ om bescherming privacy en beroepsgeheim

Array

Rechtszaak VPHuisartsen tegen VZVZ om bescherming privacy en beroepsgeheim
De VPHuidartsen spannen een rechtszaak aan tegen de VZVZ, de organisatie die verantwoordelijk is voor het uitrollen van een landelijk systeem voor elektronische uitwisseling [LSP] van medische dossiers. “Het beroepsgeheim staat op het spel”.
VPHuisartsen trekt nu krachtig aan de bel. De vereniging heeft in december 2012 een aantal wezenlijke bezwaren ingebracht tegen het LSP ten aanzien van de zeggenschap over inzage van medische dossiers en de veiligheidsrisico’s . Niet de individuele burger/patiënt samen met de huisarts maar externe partijen, zoals belangengroeperingen die in VZVZ vertegenwoordigd zijn, zorgverzekeraars en overheidsinstanties, zullen straks mogelijk bepalen wie toegang krijgen tot de patiëntendossiers. Daarmee komt het beroepsgeheim fundamenteel onder druk te staan.
BinaryBeheerder VZVZ heeft aangegeven niet van zins te zijn aanpassingen in het LSP systeem aan te brengen waardoor de privacy van burgers beter beschermd wordt. Dankzij ons kort geding leek verplichte deelname even van de baan maar komt nu alsnog dichterbij omdat binnen VZVZ is afgesproken dat alternatieve communicatiesystemen straks niet meer onderhouden of ontwikkeld worden. Ook de zorgverzekeraars besloten alleen voor het LSP te zullen betalen. Bovendien is er een convenant gesloten met o.a. de LHV, die, indien het wordt aangenomen door de ledenraad, voorziet in het stimuleren en op termijn het LSP-gebruik tot een beroepsnorm te verheffen.

De VPHuisartsen verzet zich hiertegen. “Het beroepsgeheim is een fundamenteel recht van burgers. En artsen hebben er een eed voor afgelegd. Los van de juridische risico’s die artsen lopen vinden we het principieel onjuist om het beroepsgeheim op de tocht te zetten door de zeggenschap over de ontsluiting van gegevens uit handen te geven aan derden binnen een risicovol LSP-systeem”

Ondanks het feit dat de animo voor het LSP (Opt-in) bij burgers tot op heden gering lijkt, vreest VPHuisartsen dat zachte of mogelijk harde dwang deze situatie kan doen kantelen. “En dan is er geen weg terug. Gegevens die openbaar zijn en/of in verkeerde handen terecht komen, haal je nooit meer terug. Diverse experts stellen dan ook dat het niet de vraag is óf dit fout gaat, maar wanneer. Daarover vraagt VPHuisartsen het oordeel van de rechter”

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen