AIDS Fond raakt subsidie kwijt
ArrayNederlandse aidsorganisaties zijn verbijsterd en geschokt
Het AIDS Fonds krijgt geen subsidie meer van het ministerie voor Ontwikkelingssamenwerking. Er zijn nog negentien andere organisaties afgevallen. Ruim de helft de subsidies die 43 hulporganisaties bij toenmalig minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) hebben aangevraagd voor de periode 2011-2015, zijn afgewezen. Vrijwel alle aanvragen van christelijke organisaties zijn wel toegekend. Twintig samenwerkingsverbanden van in totaal 74 organisaties krijgen mogelijk nog wel subsidie. Zij gaan door naar een volgende ronde van toetsing.
Juist in een periode waarin vraagtekens worden gezet bij het effect van ontwikkelingshulp bezuinigt het ministerie van Buitenlandse Zaken op een terrein waar aantoonbaar resultaten geboekt worden: de aidsbestrijding. Elf samenwerkende aidsorganisaties krijgen geen geld van het ministerie om hun werk te blijven doen. Dat besluit werd gisteren bekend gemaakt. Dit betekent dat er de komende 5 jaar €100 miljoen minder vanuit Nederland naar de internationale aidsbestrijding gaat. Het samenwerkingsverband is verbijsterd en geschokt. Het roept de politiek op om in te grijpen zodat de meest kwetsbare groepen in de aidsepidemie niet het slachtoffer worden van deze bezuiniging.Onbegrijpelijke bezuinigingen
Eerder dit jaar verscheen een rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) waarin aidsbestrijding genoemd wordt als 1 van de 4 thema’s waar de Nederlandse ontwikkelingshulp zich op zou moeten concentreren. Reden: het is bewezen dat het terugdringen van hiv en aids economische groei van ontwikkelingslanden tot gevolg heeft.
Vooral kwetsbare groepen als homomannen, drugsgebruikers, sekswerkers, en ook vrouwen, jongeren en kinderen zullen de dupe worden van deze bezuiniging. Internationaal is Nederland een van de weinige landen die zich zo actief voor deze groepen inzet. Zonder het werk van de elf organisaties kan het Nederlandse aidsbeleid niet worden waargemaakt.
Effectieve programma’s
Aids treft mensen in de meest productieve fase van hun leven. Zorgen dat mensen geen hiv en aids krijgen, draagt dus bij aan de economische groei van ontwikkelingslanden. Dit jaar zullen bijna 2 miljoen mensen sterven aan de gevolgen van aids, het merendeel van hen in de armste landen van de wereld en uit de meest kwetsbare groepen. Tot nu toe ontvingen alle partners van het samenwerkingsverband subsidie en was het ministerie altijd uitgesproken positief over de bestedingen. Het ministerie heeft gewild dat er meer effectieve samenwerking zou komen en het hiv/aidsconsortium heeft aan die wens voldaan door met elf organisaties een gezamenlijk programma te ontwikkelen. Wat gebeurt echter: door het uitsluiten van dit samenwerkingsverband wordt nu specifieke aidsbestrijding vanuit Nederland wegbezuinigd!
Verregaande gevolgen voor de meest kwetsbare groepen
Het besluit van het ministerie heeft direct gevolgen voor de meest kwetsbare groepen binnen de aidsbestrijding. De aanvraag heeft betrekking op 23 verschillende landen waar bijna niemand anders zich inzet voor deze kwetsbare groepen. Nederlandse NGO’s spelen een unieke rol bij het bereiken en ondersteunen van deze groepen.
Zo is in veel arme landen homoseksualiteit strafbaar of iets waar je niet voor uit kunt komen. Intussen verspreidt hiv zich wel in groot tempo onder mannen die seks hebben met mannen. In sommige Afrikaanse landen hebben 4 op de 10 homo’s hiv. De samenwerkingspartners Schorer en COC hebben speciaal programma’s ontwikkeld om – hoe moeilijk ook – homomannen in arme landen te bereiken en ze voor te lichten over de risico’s van hiv en het belang van testen. Door de Nederlandse bezuinigingen dreigen deze programma’s nu stopgezet te worden.
Ook zijn drugsgebruikers in Azie en Oost- Europa de dupe van deze bezuiniging. Spuitomruilprogramma’s gefinancierd door Nederland zullen moeten worden gestopt. Het aantal hiv-infecties onder – vooral jonge – drugsgebruikers zal toenemen.
Resistentie tegen hiv
Het is van groot belang dat professionals in ontwikkelingslanden voldoende kennis hebben en dat er onderzoek plaatsvindt naar resistentie tegen hiv-remmers, om te voorkomen dat een resistent virus zich verder verspreid. Wereldwijd heeft Aids Fonds het enige programma dat het ontstaan van resistentie tegen hiv-remmers in ontwikkelingslanden in kaart brengt. Dit programma moet nu abrupt stopgezet worden.
Samenwerkingsverband
Het samenwerkingsverband van 11 aidsorganisaties bestaat uit het Aids Fonds, STOP AIDS NOW!, dance4life international, Schorer, COC, Mainline, Aids Foundation East-West, the Global Network of People living with HIV, Health Connections International, International Civil Society Support en World Aids Campaign.
Bron: AIDS Fonds