Coloscopie veel effectiever in zoektocht naar darmkanker

Array

Coloscopie blijkt veel effectiever in het opsporen van grote poliepen en darmkanker dan CT-scan. Toch geven meer mensen de voorkeur aan het ondergaan van een CT-scan. Dat blijkt uit gezamenlijk onderzoek van het AMC en het Erasmus MC, dat dinsdag is gepubliceerd in het medische tijdschrift The Lancet Oncology. Mede-projectleider is prof. Ernst Kuipers, afdelingshoofd MDL & Inwendige Geneeskunde in het Erasmus MC.

Effect
Uit het onderzoek blijkt dat mensen eerder bereid zijn zich te laten controleren met een CT-scan. Het effect van deze screening is echter veel minder. Coloscopie, waarbij een slang met daarop een lichtje en een camera in de dikke darm wordt ingebracht, vindt meer grote poliepen (die kunnen uitgroeien tot darmkanker), die bovendien direct verwijderd kunnen worden.

Effectiever
Ernst Kuipers: “Ons onderzoek had een tweeledig doel: welke test wordt als beste ervaren, en wat levert die test vervolgens op? We kunnen ronduit stellen dat coloscopie effectiever is dan een CT-scan voor de screening van darmkanker. Er is één maar: als je honderd mensen uitnodigt voor coloscopie en honderd mensen uitnodigt voor een CT-scan, zijn er meer mensen die voor de laatste kiezen.“

Verwachtingspatroon
Een uitstekende test alleen is niet voldoende, concludeert Kuipers: “Je kunt een prachtige test ontwikkelen, maar als mensen er niet aan mee willen doen, bereiken we ons doel niet. Coloscopie blijkt duidelijk de beste manier om te screenen op darmkanker en grote poliepen. Maar we moeten werken aan het verwachtingspatroon van mensen, met name ten aanzien van de belasting die zij verwachten bij het ondergaan van de test.”

Genezing
Een op de twintig Nederlanders krijgt darmkanker. Bij vroegtijdige ontdekking is er grote kans op genezing. Screening kan volgens berekeningen minstens 1.400 levens per jaar redden.
Lees meer in het persbericht over het onderzoek.

Bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen