Tarief farmaceutische zorg blijft ongewijzigd

Array

apotheekMet het huidige flexibele tarief voor farmaceutische zorg van € 7,28 haalt de apotheker een norminkomen [1]  van € 108.000. Bovendien behoudt de standaard-apotheek daarbovenop een onzekerheidsmarge van gemiddeld € 38.000. Dit blijkt uit aanvullend onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit naar de inkoopvoordelen en praktijkkosten van apotheekhoudenden in 2008 en 2009. De NZa vindt deze onzekerheidsmarge voldoende en nog altijd nodig, om een aantal nog bestaande onzekerheden rond het preferentiebeleid op te vangen. Hieruit volgt dat het nu geldende tarief voor 2009 niet hoeft te worden aangepast.

Het onderzoek van de NZa, uitgevoerd door het onderzoeksbureau ConQuaestor, richtte zich specifiek op de gevolgen van het door zorgverzekeraars ingevoerde preferentiebeleid in de 2e helft van 2008. Uit het onderzoek blijkt dat een standaardapotheek in 2008 gemiddeld€ 291.000 aan inkoopvoordelen ontving. Dit is een daling van de inkoopvoordelen ten opzichte van 2007 van
€ 130.000, die vooral kan worden toegeschreven aan het door zorgverzekeraars gevoerde preferentiebeleid. Uit de door de NZa gemaakte extrapolatie van de cijfers van 2008 naar 2009 komt naar voren dat de inkoopvoordelen dit jaar verder zullen zijn teruggelopen tot een te verwachten
€ 198.000. Hiervan wordt € 160.000 door de apotheken ingeleverd via de tarieven. Dat gebeurt via de clawback aftrek op de inkoopkosten en een lager bedrag per receptregel.

Op basis van de gegevens uit het onderzoek concludeert de NZa verder dat zij eind 2008 terecht besloot de eerdere schorsing van de clawback korting in juli 2008 terug te draaien. Uit de cijfers blijkt dat een standaardapotheek in 2008 met de clawback korting nog € 45.000 overhield bovenop het norminkomen. De verrekening van de eerder geschorste clawback is in de tarieven verrekend van 2009 en 2010.

De NZa komt eind november met een beslissing over het tarief voor farmaceutische zorg voor 2010. Hierbij zal opnieuw worden nagedacht over de functie en de hoogte van een eventuele onzekerheidsmarge. De bestaande flexibiliteit in het tarief zal worden gehandhaafd en zo mogelijk nog verder worden vergroot, om de onderhandelingsvrijheid van individuele zorgverzekeraars en apotheekhoudenden te vergroten.

[1] Het norminkomen van de apotheker betreft de bruto loonkosten, inclusief de werkgeverslasten. Het norminkomen is gebaseerd op BBRA – schaal 14 max.

Bijlagen:

Bron: NZa

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen