Minister-president Mark Rutte verrichtte officiële opening Prostate MR Center of Excellence

Array

Minister-president Mark Rutte verrichte gisteren de officiele opening van het Prostate MR Center of Excellence in het UMC St. Radboud en van de allernieuwste MRI-scanner. In Nederland wordt jaarlijks bij 10.000 mannen prostaatkanker vastgesteld. Eén op de zes mannen krijgt in zijn leven te maken met prostaatkanker. 2.500 Patienten overlijden jaarlijks aan de ziekte. In het nieuwe medisch onderzoekscentrum in het UMC St Radboud kunnen radiologen, urologen en oncologisch specialisten beschikken over het nieuwste type MRI-scanner om de aard en ontwikkeling van een mogelijke tumor snel in kaart te brengen. Het Nijmeegse centrum loopt hiermee wereldwijd voorop.

Het Prostate MR Center of Excellence biedt patienten de nieuwste diagnostiek van prostaatkanker. Voordeel van deze methode is dat gerichter kan worden beoordeeld hoe agressief de prostaatkanker is en hierop kan dus beter een behandelplan worden gemaakt waarin overbehandeling van de ziekte kan worden geminimaliseerd. Het centrum combineert scanapparatuur en protocollen met jarenlange expertise.

Het Nijmeegse centrum is een internationale voorloper en behandelt patienten vanuit de hele wereld. Met de opening van het centrum wordt eveneens het nieuwste type MRI-scanner in gebruik genomen: de Skyra 3T. De scanner kan direct zichtbaar maken of er sprake is van kanker, waar de tumor in de prostaat precies zit, hoe agressief de kanker is en of er uitzaaiingen zijn. Hierdoor heeft de patient meteen uitsluitsel over het vervolgtraject en  de meest optimale behandeling. Hetgeen leidt tot een betere kwaliteit van leven voor veel mannen met prostaatkanker.

De Skyra 3T MRI geeft een zeer nauwkeurig driedimensionaal kleurenbeeld tot op moleculair niveau. Er is direct zichtbaar of er sprake is van kanker; waar de tumor in de prostaat precies zit; hoe agressief de kanker is en of er uitzaaiingen zijn. De patient heeft meteen uitsluitsel.

Bij prostaatklachten wordt vaak een PSA-test (Prostaat Specifiek Antigeen) gedaan. Een verhoogd PSA in het bloed is een aanwijzing voor prostaatkanker. Echter, in tweederde van de gevallen is een verhoogde PSA-waarde niet het gevolg van prostaatkanker, maar van een ontsteking of goedaardige vergroting.

De MRI-diagnostiek is vele malen nauwkeuriger en sneller dan de standaard diagnostiek. Er is meteen bekend of er sprake is van prostaatkanker. Met het systeem kan eenvoudig een nauwkeurig MRI geleide bioptie worden genomen. In zeer korte tijd worden alle kenmerken van de kanker in kaart gebracht en een gericht behandelplan ingezet. Door de snelle diagnose is bovendien de kans op uitzaaiingen kleiner en voorkom je overbodige operaties en overbehandeling van chemotherapie, hormoonbehandeling en bestraling.”

De komende jaren groeit het aantal patienten door de vergrijzing. Er is nog geen preventief bevolkingsonderzoek, dit in tegenstelling tot de borst- en baarmoederhalskankerscreening bij vrouwen.

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen