Hond beter dan dokter in opsporen prostaatkanker

Array

Honden zijn voor het opsporen van prostaatkanker veel efficiënter dan een doktersbezoek. Dat is de conclusie van een rapport van het Istituto Clinico Humanitas in Milaan. De Italiaanse onderzoekers stelden vast dat honden dankzij hun verfijnd reukvermogen 98 procent van de prostaatkankers correct konden identificeren. Het traditionele onderzoek van oncologen zou daarentegen slechts een accuraatheid van 80 procent hebben. Onderzoeksleider Gian Luigi Taverna, merkt op dat de resultaten van de studie de mogelijkheid kunnen bieden om een kankeronderzoek te ontwikkelen dat tegen een lagere kostprijs kan worden georganiseerd wat bij de patiënt ook geen enkele hinder veroorzaakt.hond neusHet reukvermogen is bij de hond veel sterker ontwikkeld dan bij de mens.
Professor Taverna wil het onderzoek nu ook uitbreiden naar andere kwaadaardige urologische tumoren. Wanneer honden worden ingezet om kanker op te sporen, proberen ze een aantal specifieke chemische stoffen waar te nemen die door een tumor worden afgescheiden.

Deze stoffen zijn al aangetroffen in de adem van patiënten die lijden aan longkanker of de dikke darmkanker en in de urine van prostaatkankerpatiënten. Wanneer zou kunnen worden bepaald op welke specifieke elementen de honden reageren, zou volgens professor Taverna een machinaal alternatief kunnen worden ontwikkeld.

Hij merkt wel op dat de inzet van honden de tussenkomst van een arts nooit zal kunnen vervangen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen