Mijn hoop voor oktober: Personalized medicine voor borstkanker!!

Array
Borstkanker is een veel voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. In Nederland wordt per jaar bij circa 12.000 mensen borstkanker vastgesteld, vooral bij vrouwen. In ons land heeft een vrouw een kans van een op acht om ooit in haar hele leven borstkanker te krijgen. Daarmee is het de meest voorkomende soort kanker bij vrouwen. Vóór het dertigste jaar is borstkanker nog een zeldzame ziekte. Na die leeftijd neemt het aantal vrouwen dat borstkanker krijgt geleidelijk toe. Ondanks veel onderzoek zijn er nog steeds geen duidelijke oorzaken van borstkanker bekend. En ik zou graag willen dat daar verandering in komt!
Er is veel onderzoek en geld geïnvesteerd in screening, misschien wel teveel en te weinig als het gaat om recidiverende borstkanker en uitgezaaide borstkanker en de reductie van overdiagnose, overbehandeling en sterfte. Screening is niet alleen maar winst. Het al genoemde probleem van overdiagnose is het bijproduct van grootschalige screening en dat leidt tot overbehandeling, onnodige ongerustheid, onnodige gezondheidsschade en onnodige kosten. Al heeft bevolkingsonderzoek gezorgd voor vroege opsporing van borstkanker en afname van het aantal sterfgevallen als gevolg van de ziekte. De kunst bij borstkanker is dus een selectieve diagnose/screening te ontwikkelen die ervoor zorgt dat wél een potentieel agressieve borstkanker vroegtijdig wordt ontdekt, maar zónder onnodige testen en overbehandeling van minder agressieve vormen van borstkanker en om de geneesbare kankers niet agressiever te behandelen dan noodzakelijk is. Want nu leidt dit tot overbehandeling en overdiagnose van borstkanker en tot onnodige sterfte en veel restschade bij (ex)borstkankerpatienten. Bij meer dan 75% van de vrouwen die nu een aanvullende chemotherapie voor borstkanker ondergaan, heeft deze belastende behandeling geen effect op hun genezing. Dit afschuwelijke feit, dit hoge percentage, zou met ‘Kankertherapie Op Maat’ naar 0% kunnen worden teruggebracht. Aan de hand van de unieke kenmerken van de tumor van de patient, zou bepaald kunnen worden welke behandeling geschikt is en in welke volgorde, voor welke duur en in welke dosering.Ik hoop dat al het geld wat in de oktobermaand bijeen wordt gebracht ook echt besteed gaat worden als onderzoeksgeld, bijvoorbeeld ten behoeve van een databank met borstkankersamples om nog meer te leren van de tumoren. Want elke soort kanker is uniek en kent andere genen die een rol spelen bij het ontstaan en de ontwikkeling van de ziekte. Die genen moeten in kaart worden gebracht. Want met die kennis kunnen nieuwe medicijnen worden ontwikkeld die specifiek voor een type tumor bij een type mens met een type DNA worden toegepast. Die nieuwe generatie geneesmiddelen zal heel anders werken dan de agressieve chemotherapie die we nu kennen.Met ‘medicijnen op maat’ kan je sterfte en overbehandeling reduceren met een betere kwaliteit van leven na borstkanker . Hoe sneller dit realiteit wordt, hoe sneller het aantal kankerpatienten dat overlijdt teruggedrongen kan worden. En hoe minder mensen zullen lijden aan de onnodig bijwerkingen van behandelingen. Dat is mijn wens en hoop voor oktober 2012Janine Budding

UPDATE

Van een lezeres ontving ik een reactie die ik graag wil toevoegen. Ik schreef dat er 12.000 nieuwe diagnosen borstkanker worden gesteld per jaar. Dat is inmiddels anno 2012 al ca. 16.000. Zie in bijlage, in 2010 waren er 15.356 nieuwe borstkankerpatienten. In 2003 al ruim 13.000 doorgetrokken zal het in 2012 al ongeveer 16.000 zijn.

Riet van der Heide, bedankt voor deze informatie!
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen