DigitaleZorgGids wijst de weg

Array

85% van de Nederlanders maakt nog geen gebruik van digitale mogelijkheden in de zorg zoals online consulten, doktersafspraken maken via de computer, en (gezondheids)apps gebruiken. En ruim een derde weet niet van het bestaan van dit soort mogelijkheden rondom e-health. Dat blijkt uit onderzoek dat Motivaction deed in opdracht van patientenfederatie NPCF. Ondanks dat Nederlanders veel gebruikmaken van digitale diensten als internetbankieren en vergelijkingssites, worden online toepassingen in de zorg nog niet op grote schaal benut. Toch groeit dat aanbod snel. Maar hoe word je wegwijs in het woud van medische apps en hoe weet je welke diensten er bestaan? Om voor die vragen een oplossing te vinden is de DigitaleZorgGids.nl ontwikkeld. Deze website wordt 13 december gelanceerd.

Zoeken, vinden en waarderen
Op de website kunnen artsen en patienten meer dan 1.500 medische apps zoeken, vinden en waarderen. Dit aantal wordt snel verder uitgebreid waarbij in stapjes ook speciale websites (portals) en andere online toepassingen worden toegevoegd. Bezoekers en experts kunnen toepassingen een rapportcijfer geven en dat toelichten. Zo leveren zij een bijdrage om andere bezoekers van de website de weg te wijzen in de huidige jungle van online toepassingen in de zorg (e-health).

Keuzehulp
“Er zijn inmiddels meer dan 20.000 apps en websites voor de gezondheidszorg,” zegt Wilna Wind, directeur van patientenfederatie NPCF. “Elke dag komen daar weer nieuwe bij. Dan is het heel goed dat je ergens kunt lezen wat andere bezoekers van de website van zo’n app of website vinden. En hoe ze beoordeeld worden door ervaren patienten en andere experts. Hoe bruikbaar zijn ze? Hoe betrouwbaar en hoe gebruiksvriendelijk? Wij denken dat deze website voorziet in een grote behoefte aan meer informatie en hulp bij het maken van een goede keuze.”

Bloggers
De DigitaleZorgGids.nl biedt ook ruimte voor bloggers om hun visie op e-health te geven. Inmiddels bestaat de pool van bloggers uit zo’n 100 experts; artsen, e-healthprofessionals, patienten etc. De bloggers geven daarbij ook hun mening over de bruikbaarheid van de online toepassingen die in de gids zijn opgenomen. Hun beoordeling en duiding van de toepassingen maakt de DigitaleZorgGids nu al de meest relevante gids voor e-health in Nederland. De website biedt ook nieuws en informatie over e-health en elke zes weken is er een WebTV-uitzending.

Initiatief
Uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum en patientenfederatie NPCF namen het initiatief tot de website. De DigitaleZorgGids is ook een belangrijk onderwerp in de Nationale Implementatie Agenda (NIA) eHealth die op 7 juni 2012 namens KNMG, ZN en patientenfederatie NPCF is aangeboden aan minister Schippers.
Kijk vanavond naar de 4e webTV uitzending op digitalezorggids.nl: de (on)mogelijkheden van co-creatie in de zorg, is de zorg klaar voor apps die door clienten zelf zijn bedacht?

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen