Samen aan de slag voor verbetering van dementiezorg

Array

De werving voor de derde meetronde van de Monitor Woonvormen Dementie is in volle gang. Woonvoorzieningen die willen deelnemen en meebeslissen over de thema’s die aan de orde komen kunnen zich nog opgeven.

De Monitor Woonvormen Dementie is in 2008 opgezet om inzicht te bieden in de factoren die belangrijk zijn voor goede verpleeghuiszorg voor mensen met dementie. De sector heeft te maken met vele veranderingen, zoals de overgang naar kleinschalige zorg, de invoering van de zorgzwaartepakket-financiering en de nadruk op betrokkenheid van mantelzorgers. De behoefte aan gegevens over de effectiviteit van de geboden zorg is dan ook groot.

Persoonlijk rapport
De Monitor Woonvormen Dementie meet  bij de wooninstelling onder andere  organisatorische kenmerken van de instelling, werkomstandigheden en arbeidstevredenheid van medewerkers, functioneren en kwaliteit van leven van bewoners en ervaringen van mantelzorgers. Deelnemende instellingen ontvangen een persoonlijk rapport waarin de eigen scores worden vergeleken met woonvoorzieningen van het zelfde type én met andersoortige woonvoorzieningen. De gegevens bieden daardoor concrete handvatten over verschillende onderwerpen voor de verbetering van de zorg van de deelnemende woonvoorzieningen.

Nieuwe kennis
Ruim 200 zorglocaties hebben de afgelopen vier jaar bijgedragen aan nieuwe kennis over voorwaarden voor goede dementiezorg. Met de gegevens van de vorige meetrondes is onder meer in kaart gebracht wat het effect is van persoonsgerichte en kleinschalige zorg, wat belangrijke succesfactoren zijn voor goede dementiezorg en wat betrokkenheid van familie in de zorg oplevert.

Ook is de website www.kennispuntdementie.nl opgezet. Voor de zorgpraktijk en het Ministerie van VWS en Alzheimer Nederland zijn de gegevens van de Monitor van grote waarde gebleken. Zorgorganisaties raadplegen de verworven kennis om in de eigen organisatie tot verbetering te komen, Alzheimer Nederland gebruikt de gegevens voor belangenbehartiging, en VWS verwerkt de adviezen van de Monitor in beleid.

Meedoen = meedenken
Meedoen betekent direct meebeslissen over de onderwerpen die in de Monitor aan de orde komen. Deelname aan het netwerk van zorginstellingen betekent ook het uitwisselen van goede praktijkvoorbeelden en een kijkje in elkaars keuken kunnen nemen.

Wilt u samen met ons en vele andere woonvoorzieningen aan de slag om de dementiezorg landelijk en binnen uw eigen zorgorganisatie verder te verbeteren? Neem dan voor 15 oktober contact op met Dieneke Smit, [email protected] of download eerst de folder voor meer informatie.
Bron: Trimbos Instituut

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen