Omega-3 blijkt effectief bij de behandeling van ernstige depressie zonder angststoornis

Array

Bewezen Effectiviteit Van Omega-3 Bij De Behandeling Van Ernstige Depressie Zonder Angststoornis
Een klinische studie (OMEGA-3D), gepubliceerd in de Journal of Clinical Psychiatry van juni 2010, toont de effectiviteit aan van het voorschrijven van omega-3 bij de behandeling van depressies, al dan niet in combinatie met een medicamenteuze behandeling. Een onderzoek van de Journal International of Medicine (JIM) bij meer dan 250 artsen, zet in reactie op deze studie deze nieuwe klinische gegevens in een nieuw licht ten behoeve van de dagelijkse praktijk van gezondheidswerkers, die geïnteresseerd zijn in alternatieven voor de klassieke behandelingen, mits de effectiviteit ervan in de literatuur is aangetoond.
Een onderzoek op grote schaal
In een dubbelblind, gerandomiseerd, placebo gecontroleerd onderzoek bij 432 patienten, is de effectiviteit bewezen van een dagelijkse inname van omega-3 met 1 gram eicosapentaeenzuur(EPA) als supplement bij patienten met een ernstige depressie zonder angststoornis (55% van de patienten). Het OMEGA-3D onderzoek stond onder leiding van professor François Lespérance, hoofd afdeling Psychiatrie van het Centre Hospitalier van de universiteit van Montreal (CHUM). Deze effectiviteit, te vergelijken met het waargenomen effect van antidepressiva, is onderzocht met het product OM3 emotioneel evenwicht van het laboratorium Vie et Santé. Evaluatie van de tolerantie van de behandeling (bijwerkingen) laat zien dat omega-3-concentraten zeer goed worden verdragen.

Dit multicentra klinisch onderzoek is het grootste dat ooit werd uitgevoerd naar de effectiviteit van omega-3 bij de behandeling van ernstige depressies:
“De gunstige effecten van omega-3, in het bijzonder die van EPA, hadden hun effectiviteit al bewezen in experimenteel onderzoek en in enkele kleinere klinische studies, maar de beperkte resultaten en de verschillende formuleringen en doseringen maakten het nog niet mogelijk om conclusies te trekken of aanbevelingen te formuleren voor het voorschrijven van omega-3 bij patienten met een depressie’, legt professor Lespérance uit. ‘We hadden een meer grootschalige proef nodig en daarom hebben we dit onderzoek uitgevoerd.”


Nieuws van INSERM en INRA: een tekort aan omega-3 kan specifiek depressief gedrag verklaren

Onderzoekers van INSERM (het Franse Nationale Instituut voor Gezondheid en Medisch Onderzoek) en INRA (het Franse Nationale Instituut voor Agronomisch Onderzoek) hebben in samenwerking met Spaanse onderzoekers muizen een dieet laten volgen met weinig omega-3 vetzuren. Zij ontdekten dat een verlaagde omega-3 spiegel de functies van neuronen verminderden, die bij de controle van emotioneel gedrag een rol spelen.

De auteurs menen dat hun resultaten een bijdrage leveren aan het eerste biologische bewijs, dat de waargenomen correlatie tussen een dieet met een laag omega-3 gehalte, wijdverspreid in de geïndustrialiseerde wereld, en stemmingsstoornissen zoals depressie kan verklaren.

Nadere gegevens van deze studie zijn beschikbaar op de online versie van het tijdschrift Nature Neuroscience
Bron : INSERM.fr via Medinews

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen