Delirium soms aanwijzing voor dementie

Array

dementieMartin Kat ontwikkelde en valideerde de Nederlandse versie van de Amerikaanse Neuropsychiatric Inventory (NPI), een schaal die psychiatrische symptomen meet bij dementiepatienten. Volgens Kat kunnen we dementie niet afdoen als een geheugenstoornis; het gaat om een breder ziektebeeld met vaak ook neuropsychiatrische symptomen als depressie, angst, apathie en prikkelbaarheid. Worden deze symptomen niet herkend, dan krijgen patienten vaak geen adequate behandeling. Uit twee NPI-studies (bij thuiswonende dementiepatienten en bij verpleeghuisbewoners) bleek dat deze neuropsychiatrische symptomen veel voorkomen. Per setting kan verschillen hoe de omgeving ze ervaart: patienten met apatische gedrag lijken in het verpleeghuis niet herkend te worden of geen reden van zorg te zijn, terwijl een partner in de thuissituatie hier ernstig onder kan lijden. Kat onderzocht tevens delier, of delirium. Bij ouderen die een heupoperatie ondergingen en daarbij een delier ontwikkelden, bleek het lange termijnrisico op dementie bijna verdubbeld. Volgens Kat is delier soms een aanwijzing voor een onderliggende degeneratieve hersenaandoening zoals dementie. Hij denkt daarom dat delier en dementie niet als twee gescheiden ziektebeelden beschouwd moeten worden.

woensdag 14 oktober 2009, 12:00 uur
Promotie : Dhr. M.G. Kat/ Geneeskunde
The neuropsychiatry of dementia. Psychometrics, clinical implications and outcome
Promotor: dhr. prof. dr. P. Eikelenboom en dhr. prof. dr. W.A. van Gool
Locatie: Aula van de UvA
Singel 411
1012 WN Amsterdam
Deelname: Toegang vrij

Bron: UvA Persvoorlichting

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen