Actieplan overgewicht overhandigd aan minister Hoogervorst

Array

Vandaag was ik (Janine) aanwezig op een bijeenkomst over gezonde voeding. Georganiseerd door Juiceplus. Op Uitnodiging van huisarts Roel Leerling ben ik de ochtend geinformeerd over wat nu wel en wat nu geen gezonde voeding is. En er waren een aantal zaken waar ik behoorlijk van opkeek en waar ik mij best wel een beetje boos over kan maken. Als bedrijfskundige weet ik wel dat "All Marketeers Lyers" zijn maar dat het zo erg was. Neem nou deze appel hiernaast. Zo mooi groen en sappig en vers. Zo koop ik ze dus wekelijks in grote hoeveelheden. En wat blijkt. Dat vers is zo vers niet. Zeker niet in de supermarkten. Deze heerlijke doet er gemiddeld Deze ‘verse’-appel is 14 maanden geplukt. En heeft dus een lange reis achter de rug voordat ik mijn tanden in de appel zet. Eigenlijk ben ik verbaasd over het knapperige geluid wat zo’n groene appel na 14 maanden nog produceert. Je leest het goed 14 maanden gemiddeld!!. En de meeste vitaminen en andere gezonde stoffen zijn dan wel inmiddels uit de appel verdwenen. Daarnaast vertelde een van de sprekers dat die heerlijk bak met sla ook niet zo gezond is. En dat het blaadje sla mij niet veel meer te bieden heeft dan een willekeurig ander gekruld en gekleurd stukje wc-papier. Weg beeld van gezonde voeding en weg beeld van gezonde leefwijze. Maar ik dwaal af…… De wetenschap herinnert ons er dagelijks aan dat een goede voeding en een goede gezondheid hand in hand gaan… vooral als het gaat om de oordelen van het eten van vers fruit en verse groenten. Wetenschappers vinden voortdurend elementen in fruit en groenten – vitamines, mineralen, antioxidanten en fytochemicaliën – die ons afweersysteem blijken te versterken en op vele andere manieren bijdragen tot een goede gezondheid en een lang leven.
De Europese Commissie raadt ons daarom aan elke dag 5 porties vers fruit en verse groenten te eten ten behoeve van een betere gezondheid. De komende weken zal ik nog wat verslagen maken over de presentaties die mijn wereldbeeld van gezonde voeding en gezondeleefwijze af en toe flink op z’n kop zette. Met name de presentatie van Dr. Eccles was echt een eye-opener. Dr. Nyjon Eccles is medicus en heeft een PhD in Farmacologie. Hij is hoofdzakelijk een algemene en naturopathische arts en heeft bijzonder veel ervaring in behandelingen door middel van gezonde voeding. Hij heeft een speciale resultaten vroegdiagnose van kanker door middel van Hyperthemie. Hij is de Medische directeur van een privé kliniek in Harley Straat, Londen genaamd de Chiron kliniek waar hij werkt met zijn Medische Infrarood technologie voor de thermische beeldvorming. Vandaag vertelde hij dus geëngageerd over de vroeg diagnose van borstkanker (6-10 jaar vroeger dan mammography) . En ook deze arts pleitte voor de consumtie van Groente en fruit. En gelukkig begint deze wetenschap een beetje door te dringen omdat we eigenlijk allemaal te dik worden en niet de vergrijzing maar de bevolking die veel en veel te dik is ( meer dan 50% van de Nederlanders heeft overgewicht) zijn verantwoordelijk voor het leeuwendeel van de stijging van de ziektekosten omdat zijn eerder en erger chronische zieketen ontwikkelen. Door overgewicht is de jongste patient met ouderdoms diabetes 9 jaar oud. Kortom, de overeiheid zou dus meer en meer moeten doen om ons gezonder te laten eten en gezonder te laten oud worden. Want we worden met zijn allen wel ouder en ouder maar niet gezonder. We leven alle maar kort gezond alleen doen we dus inmiddels heel lang over het doodgaan. En dus wordt het tijd dat we met ze alle het roer omgooien. Daar waar het voedingscentrum ons 2 ons groente en twee stuks fruit adviseert lopen we eigenlijk een beetje achter want dat is ver onder de maat in vergelijk tot de meeste andere europese landen. Minimaal 5 eenheden groente of fruit. Toch gebeurd er inmiddels wel wat als het gaat over preventie. De tien maatschappelijke partners van het Convenant overgewicht hebben gezamenlijk een actieplan ontwikkeld met een heldere ambitie en aanpak. Door eenduidige communicatie en het uitrollen van acties over heel Nederland, worden Nederlanders bewust gemaakt van het belang van een gezonde balans tussen eten en bewegen. Daarbij streven de partners in het Convenant naar synergie in de samenwerking onderling waardoor de activiteiten elkaar versterken..

Voor het eerst is in Nederland een samenwerking tot stand gekomen om een gezondheidsprobleem op deze schaal gezamenlijk aan te pakken. Op 27 oktober heeft Paul Rosenmöller namens de tien maatschappelijke partners het actieplan ‘Energie in Balans’ aangeboden aan minister Hoogervorst (minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport).
Nooit eerder zijn tien maatschappelijke organisaties die gezamenlijk een grote achterban vertegenwoordigen tot een concreet actieplan gekomen om het overgewicht probleem in Nederland aan te pakken.

Het actieplan Energie in balans is een nieuwe stap vooruit in de brede maatschappelijke aanpak van overgewicht. Het convenant is een plek waar acties bij elkaar komen en neemt daarmee een spilfunctie in bij de aanpak van overgewicht. De Stuurgroep van het Convenant overgewicht heeft zich gecommitteerd aan de inhoud van het actieplan en zal zorgdragen voor de uitvoering van de activiteiten. Ook zal de Stuurgroep zorg dragen dat er nieuwe acties en nieuwe bondgenoten bij komen.

Voor meer informatie, het actieplan ‘Energiein Balans’ en concrete projecten zie: http://www.convenantovergewicht.nl

Ook bij VWS is men actief in de gezonde leefstijl. En zelf Lebbes van Jansen predikt vandaag dat we meer fruit moeten eten en dat we gezonder moeten eten omdat we te dik zijn En dat je maar beter natuurlijk produkten kan eten in plaats van allerlei vervangers en light produkten. Gewoon puur natuur, weten wat je eet. Volgens VWS moeten mensen, overal waar ze komen en gedurende hun hele leven, kunnen kiezen voor een gezonde leefstijl.

Dat staat in het actieplan ‘Energie in balans’ dat vandaag aan minister Hoogervorst is aangeboden. Dit plan is een gevolg van het convenant Overgewicht dat eerder dit jaar door VWS en andere maatschappelijke partijen is ondertekend.

“Dat kan bijvoorbeeld door voldoende gezond voedsel aan te bieden in het bedrijfsrestaurant, door op scholen sport en bewegen te stimuleren en door in de supermarkt de keuze voor gezond voedsel te vergemakkelijken”, aldus de minister.

Overgewicht is wereldwijd een explosief groeiend probleem. Ook in Nederland nemen overgewicht en ernstig overgewicht (obesitas) toe. Gemiddeld heeft veertig procent van de volwassen Nederlanders te kampen met overgewicht.

Bron: Medicalfacts, ZN met dank aan Roel Leerling; huisarts in Badhoevedorp

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen