Werkelijke schade DES slachtoffers is fors hoger dan aanbieding

Array

Letselschadebureau Pals Groep wil namens slachtoffers van het hormoon DES een procedure beginnen voor hogere schadevergoedingen tegen farmaceutische bedrijven en hun verzekeraars. Een woordvoerder van het bureau bevestigde vrijdag een bericht hierover in de Telegraaf.
De overeenkomst tussen het DES Centrum en de farmaceuten over vergoeding van geleden schade door DES-moeders en -dochters scheept de slachtoffers volgens Pals Groep af met een ,,schijntje“.

Zwangere vrouwen die tussen 1947 en 1976 het hormoon diethylstilboestrol hebben geslikt om een miskraam te voorkomen, en hun dochters kregen aandoeningen variërend van een misvormde vagina tot vagina- of baarmoederhalskanker. In totaal zijn 17.000 slachtoffers geregistreerd.

Dit onderwerp heeft mijn bijzondere interesse. Ik heb me altijd boosgemaakt over de wijze waarop de schadevergoedingen tot stand waren gekomen en ik zal u de komende tijd op de hoogte houden over deze kwestie. Naast Softenon is DES een kwestie waarbij veel menselijk leed is veroorzaakt. Ik ben blij dat de Pals Groep dit in een breder kader aanpakt. Wordt dus vervolgd!!

De stichting DES centrum, een aantal farmaceutische bedrijven en aansprakelijkheidsverzekeraars hebben een overeenkomst bereikt voor een schadevergoeding van € 38 miljoen aan de in Nederland geregistreerde slachtoffers van het geneesmiddel DES. In totaal zijn er 17.000 slachtoffers geregistreerd. Ruim 10.000 slachtoffers hebben volgens de inschatting van de farmaceutische bedrijven en hun verzekeraars recht op schadevergoeding. Volgens de Pals Groep, het grootste letselschade bureau van Nederland, worden de slachtoffers afgescheept met een schijntje en ligt de werkelijke schade veel hoger. Vanaf omstreeks 1947 is in Nederland aan vrouwen die zwanger waren ter voorkoming van zwangerschapscomplicaties het gebruik van het synthetisch hormoon Diethylstilboestrol (DES) verstrekt. In de loop van de tijd is duidelijk geworden dat er een verband is tussen het gebruik van het middel en aandoeningen, vaak van ernstige aard, bij kinderen die zijn geboren uit vrouwen die tijdens zwangerschap DES hebben gebruikt en bij die vrouwen zelf. Daardoor is het gebruik van DES na 1976 niet meer toegestaan in Nederland. Op 3 februari jl. hebben alle betrokkenen welke geregistreerd staan bij het DES Centrum van het Gerechtshof Amsterdam een brief ontvangen waarin de regeling alsmede de behandeling van het verzoekschrift wordt uitgelegd. De Pals Groep is van mening dat het bedrag van 38 miljoen onvoldoende toereikend is om de schade van alle betrokkenen te compenseren. De regeling is er namelijk niet op gericht om de daadwerkelijk geleden schade te vergoeden, maar voorziet in een eenmalige vergoeding waarbij alle betrokkenen in categorieën worden ingedeeld, afhankelijk van het type van de DES-gerelateerde aandoening. Zo ontvangt bijvoorbeeld een vrouw die een mislukte IVF-poging heeft ondergaan een bedrag van € 1.675,-, ongeacht het aantal ondergane pogingen en de hiermee gepaard gaande kosten. De daadwerkelijk geleden schade, zoals bijvoorbeeld de kosten voor de medische behandelingen, reiskosten, huishoudelijke hulp en inkomensschade, komen volgens de regeling niet voor vergoeding in aanmerking. Het uit te betalen bedrag moet dan ook puur als smartengeld worden beschouwd, waarbij vraagtekens gezet moeten worden bij de hoogte van dit bedrag. De eerste DES slachtoffers hebben zich inmiddels gemeld bij de Pals Groep. De Pals Groep is momenteel de mogelijkheden aan het onderzoeken om voor die betrokkenen, welke zich willen onttrekken aan de algemene regeling, een gerechtelijke procedure te starten teneinde de daadwerkelijk door deze personen geleden schade als gevolg van de DES-aandoening te verhalen op de aansprakelijke partijen.
Uiteraard bestaat de meeste kans van slagen van een dergelijk proces wanneer voor een zo’n groot mogelijke groep personen de procedure wordt gestart. Het is dan namelijk mogelijk één procedure voor deze groep te voeren, waarbij alle risico’s en bewijsrechtelijke problemen welke inherent zijn aan een individuele procedure, opgevangen kunnen worden. Gelet op de door het Gerechtshof Amsterdam gestelde termijnen is het van belang dat er op zeer korte termijn gestart gaat worden met de voorbereidingen van een dergelijke procedure. Slachtoffers die zich niet willen binden aan de overeenkomst met de farmaceuten en hun verzekeraars dienen zich bij voorkeur voor 17 maart aan te melden. Op deze datum sluit bij het hof in Amsterdam de bezwaartermijn tegen de overeenkomst. Slachtoffers kunnen vrijblijvend informatie opvragen en/of zich aanmelden via het online informatieformulier of de gratis informatielijn 0800-8998533.
Heb jij vragen of aanvullingen omtrent dit artikel. Mail dan naar Janine Budding
[tag:DES][tag:Slachtoffer][tag:Schadevergoeding][tag:DES-dochter][tag:DES-zoon][tag:Diethylstilbestrol][tag:Clear-cell carcinoom] [tag:Janine Budding]

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen