Zestienjarige jongen onderging genderoperatie

Array

Een zestienjarige Spaanse jongen heeft zich laten ombouwen tot meisje. Daarmee is hij officieel een van de jongste transseksuelen ooit. De Spaanse tiener in dit geval wist zowel familie, dokters als een rechter ervan te overtuigen dat hij als meisje gevangen zat in een jongenslichaam. Vorige week volgde de geslachtsoperatie in een ziekenhuis van Barcelona.
Behandelend art Ivan Manero is van mening dat een genderoperatie  is aan te raden als de patient nog geen achttien jaar is, alles is nog niet volgroeid en dat maakt de ingreep makkelijker. De jongen is niet de eerste minderjarige die een geslachtsverandering ondergaat, het is wel het eerste geval waarbij ouders naar het gerecht stappen. Volgens de Spaanse wet moet een rechter -in het geval van minderjarigen- eerst akkoord gaan met de geslachtsverandering. De komende maanden zal het ‘nieuwe’ meisje begeleiding krijgen van een medische staf en psychologen.

VUmc heeft een lange onderzoekstraditie naar mensen die niet gelukkig zijn met hun geslacht. psycholoog Anton Verschoor heeft een kwart eeuw geleden baanbrekend werk verricht naar volwassen mannen en vrouwen die liever niet waren wie zij waren. In nauw overleg met de hoogleraren Bouwman en Gooren en hun medewerkers zijn bij deze mensen transformatie operaties uitgevoerd die, mede met behulp van hormoonbehandelingen, gelukkiger individuen in eigen lijven tot gevolg hadden. Het VU medisch centrum kreeg internationaal erkenning als kennis- en ervaringscentrum voor transseksuele volwassenen. Dankzij de twee VU-pioniers is acceptatie van transseksuele medemensen aarzelend op gang gekomen.

Het VU medisch centrum buigt zich al 25 jaar over problemen met de geslachtsbeleving. Gewaagde inspanningen die hebben geleid tot het verkrijgen van de status van kenniscentrum. Dat de animo bij andere academische centra om zich in deze ingewikkelde, ietwat omstreden en moeilijk gefinancierd te krijgen materie te mengen doet aan het succes niets af.  Drie thema’s verdienen nadere aandacht en nader onderzoek. Op het gebied van de zorg voor interseks-kinderen is het vraagstuk van de geslachtstoewijzing zeer essentieel. Welk geslacht is voor een kind ‘het best’ als er bijvoorbeeld sprake is van (partiele) androgene ongevoeligheid. Hierbij zijn er XY chromosomen en, in de buikholte, testikels aanwezig. Gekoppeld hieraan is een andere vraag, namelijk wanneer deze kinderen geopereerd moeten worden. Meteen bij de geboorte? Maar dan is er bij kinderen die als meisje worden opgevoed genitaal (penis)weefsel weggehaald, dat later nog wel eens nodig kon zijn als het kind toch als jongen verder zou willen leven. Dan maar wachten tot het kind zelf kan kiezen of het gelukkiger is als jongen of als meisje? Maar dan is het de vraag hoe goed of slecht het is voor een kind om als meisje op te groeien maar geslachtsorganen te hebben die niet eenduidig vrouwelijk zijn. Zolang er nog onvoldoende bekend is in welk geslacht deze kinderen de beste kansen hebben op een gelukkig leven, blijft de kans bestaan dat hen door verkeerde beslissingen veel persoonlijk leed wordt aangedaan..

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen