Nederlandse biotech ziet private investeringen bijna verviervoudigen

Array

“Toonaangevende bedrijven noodzakelijk voor voortgang sector”
De Nederlandse life sciences health sector, die zich richt op medische toepassingen van de biotechnologie in de gezondheidszorg, klimt op de internationale ranglijst van top clusters. Hiermee wordt de trend die vorig jaar al werd vastgesteld doorgezet. De groei van het aantal producten in ontwikkeling is hoger dan in de meeste top clusters en het aantal private investeringen groeit extreem. Toch blijkt het voor veel bedrijven nog moeilijk om door te groeien. Dit staat in de Life Sciences Outlook 2011, vandaag gepresenteerd door Life Sciences & Health en The Decision Group.

Hoge score op omzet en private investeringen

In de jaarlijks terugkerende Life Sciences Outlook wordt het Nederlandse cluster op het gebied van life sciences health vergeleken met zeven internationale topclusters. De output is gemeten op basis van aantal producten, omzet, aantal bedrijven, werkgelegenheid, publieke- en externe private investeringen. Nederland scoort in vergelijking met de topclusters bovengemiddeld wanneer het gaat om omzet en private investments raised. De regio Boston presteert over de gehele linie het best.

Aanmerkelijke groei private investments raised

De ontwikkeling van de Nederlandse life sciences health sector blijft niet achter bij de internationale top. De groei in het aantal producten en de private investeringen is zelfs hoger dan in de meeste topclusters. Opmerkelijk is dat het aantal private investments raised in 2009 in vergelijking met 2008 bijna verviervoudigde naar 622 miljoen euro. Willem de Laat, managing director van LSH: Nederlandse life sciences bedrijven zijn goed in het sluiten van deals met big pharma, bij 5 van de top 10 deals in Europa was een Nederlands bedrijf betrokken. Hieruit blijkt dat Nederland aantrekkelijk is voor buitenlandse partijen, absoluut een teken dat we op de goede weg zijn. Het aantal producten in ontwikkeling steeg van 93 in 2008 naar 104 in 2009.

Sterk cluster noodzakelijk

De grootte van de Nederlandse life sciences health sector, gemeten in aantal banen en bedrijven, is stabiel gebleven en nam, ondanks de economische crisis, zelfs toe in 2009. De Life Sciences Outlook voorspelt echter dat de potentiele sluiting van Organon en Abbott grote impact zal hebben op het aantal banen (daling van 11 %) en de omzet (daling van 21%) van de Nederlandse life sciences health sector. Ook het stopzetten van de FES subsidies zal de sector naar verwachting beïnvloeden. Willem de Laat, managing director van LSH: Nederland is goed op weg, maar het op peil blijven van de kennisinfrastructuur is essentieel voor een sterk cluster. Terwijl de landen om ons heen doorinvesteren in tijden van economische crisis, zakken de publieke investeringen in Nederland ver weg.”

Over Life Sciences Outlook 2011
In opdracht van het Life Sciences & Health Innovatieprogramma doet The Decision Group jaarlijks onderzoek naar de positie van het Nederlandse life sciences en health cluster in vergelijking met de internationale top. Gekeken wordt naar de prestatie en vooruitgang op zes verschillende vlakken: aantal producten, omzet, aantal bedrijven, werkgelegenheid, publieke- en private investeringen. De basis voor deze Outlook is een uitgebreide database waarop bedrijfsnivo deze gegevens verzameld zijn. De zeven clusters waarmee Nederland is vergeleken zijn regio Boston, regio San Diego, regio Research Triangle Park (USA), Groot-Brittannie, Zwitserland, Medicon Valley (Zweden en Denemarken) en regio München. Het rapport kan gedownload worden via lifescienceshealth.com/sector/life-sciences-outlook-2011/.

Over Life Sceinces & Health
Het Life Sciences & Health Innovatieprogramma is een gezamenlijk initiatief van en voor het bedrijfsleven en kennisinstellingen, en wordt ondersteund door de overheid. Het doel van LSH is het verbeteren van het innovatie- en investeringsklimaat in Nederland en de verbetering van de toegang tot kennis, financiering en netwerken voor het innovatieve MKB. Hiervoor werkt het programma nauw samen met relevante spelers uit de sector. Daarnaast wil LSH de samenhang in de sector vergroten en de internationale positionering van Nederland versterken. Een sterke life sciences & health sector leidt tot economische activiteit en een hogere kwaliteit van de gezondheidzorg. Zie ook www.lifescienceshealth.com.

Over The Decision Group

The Decision Group is a niche strategy consulting firm founded in 1996 and with an industry focus on the healthcare & life science industry. The Decision Group helps clients take better strategic decisions, using methods such as the strategic dialogue and strategic alignment. Our approach is the result of our work with many different companies. The best compliment and measure of success is the re-buy rate of 92 %

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen