Spoedeisende hulpverleners zitten in een zinkende reddingboot

Array

Een van de theoretische modellen van de markteconomie is die van de reddingboot. In de reddingboot zitten te veel opvarenden. De sterksten in de reddingboot gooien daarom de zwaksten over boord. Die verdrinken. Daarna  hebben de overlevenden ruimte om te roeien en koers te zetten. Deze oude metafoor kwam bij ondergetekende op in een indringend gesprek na afloop van een ontmoeting op 21 maart met een leidinggevende van een SEH.

Deze leidinggevende voelde zich bedreigd om twee redenen. Ten eerste willen de regering, VWS en zorgverzekeraars sluiting van een aantal SEH’s. Dat zullen dan wel als eerste de kleinsten zijn die overboord gaan. Ten tweede hebben de kleinere ziekenhuizen onvoldoende financiele middelen om 24/7 een dure SEH open te houden. Kort na 21 maart hield ik twee inleidingen. Dat was bij het VUmc op 23-3 en bij een congres over Acute Opname Afdelingen in Mijdrecht op 24-3. Ik presenteerde de reddingbootmetafoor.

Ik  kreeg instemming met het scenario dat ik op basis daarvan schetste voor SEH. Ik sprak de hoop uit dat dit horror scenario niet opgaat. Ik hoop maar dat ziekenhuizen die dicht bij elkaar liggen vreedzaam en gezamenlijk tot concentratie van hun SEH’s kunnen komen. De PPP’s bij mijn inleidingen op 23-3 en 24-3 treft u aan op www.unitzorginnovatie.nl doorklikken op ‘Publicaties’. Tot zover dit bericht. Op 23 september vindt het jaarlijkse spoedzorgcongres plaats op de Universiteit Utrecht. Ook dan komt de genoemde concentratie van SEH’s en de zinkende reddingboot aan de orde. Noteer alvast de datum.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen