Ontruimingsoefening ziekenhuis Bernhoven van OK Oss en Veghel

Array

Op donderdag 19 en vrijdag 20 mei vindt in respectievelijk Veghel en Oss een ontruimingsoefening plaats op de OK. Veiligheid is een onderwerp dat voortdurend onze aandacht nodig heeft. Het ontruimingsplan voor de afdeling OK (bovenlokaal) is herschreven en moet nu geoefend worden. “Natuurlijk hopen we allemaal dat een oefening nooit werkelijkheid wordt, maar het is wel nodig om desondanks te oefenen en alert te blijven op wat er zou kúnnen gebeuren,” legt Jeff Guldenaar, coördinator BHV, uit.

Het OK complex behoort tot de zogenaamde risicoafdelingen, dit samen met de Intensive Care, Verloskamers, Couveuse afdeling, Spoed Eisende Hulp  en in Veghel ook de Dialyseafdeling. Op deze afdelingen verblijven patienten die onvoldoende zelfredzaam zijn. Bovendien is de zorgverlening op deze afdelingen complex en technisch geavanceerd waardoor deze patienten zich zonder deskuindige hulp, in geval van een calamiteit, niet zelf in veiligheid kunnen brengen. Daarom wordt op de afdeling OK gestart met deze oefening, later volgen ook de andere risicoafdelingen.”

De oefening wordt extern begeleid door KLS/Van den Berg uit Eindhoven, een organisatie welke gespecialiseerd is in het leveren van diensten op het gebied van bedrijfshulpverlening. “Zowel in Veghel als Oss zijn op de betreffende dagen twee OK’s vrijgemaakt”, aldus Jeff. “Er is een scenario ontwikkeld aan de hand waarvan de oefening zich afspeelt. Deze praktijkoefening vindt in de ochtend plaats vanaf 9.00 uur tot ongeveer 12.00 uur.”

Patienten en medewerkers ondervinden weinig hinder van de oefening. “Wel kunnen ze wat meer dan gebruikelijke activiteit waarnemen in de buurt van de OK of zien ze mensen rondlopen in gele of oranje hesjes. De oefening zelf vindt echter vooral plaats binnen de operatiekamers. De patientenzorg gaat uiteraard gewoon door.”

De grootscheepse oefening is een vervolg op de introductie (kick-off) van de BHV Bernhoven ‘nieuwe stijl’ die in maart jl. plaatsvond. In Bernhoven zijn 380 medewerkers geschoold om te kunnen voldoen aan de norm van een verantwoorde BHV-organisatie. De BHV Bernhoven werkt samen met beveiliger Trigion. Trigion zorgt voor professionele aansturing van de BHV in de avond- en nachturen en daarmee is in Bernhoven de bedrijfshulpverlening 24 uur gegarandeerd.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen