Helpt yoga bij kinderen met buikpijn?

Array

Kinderyoga lijkt te helpen bij kinderen die last hebben van zogenaamde functionele buikpijn. Sommige kinderen hebben zoveel last van buikpijn, dat ze niet naar school kunnen, terwijl er geen lichamelijke oorzaak kan worden gevonden. Kinderarts Judith Deckers-Kocken deed samen met yogalerares Helen Purperhart een veelbelovende proef met yoga. In april start in het Jeroen Bosch Ziekenhuis een wetenschappelijk onderzoek bij kinderen met functionele buikpijn om wetenschappelijk bewijs te verzamelen voor de yoga-aanpak.

Huisartsen is verzocht kinderen tussen de 8 en 18 jaar die langer dan twee maanden buikpijnklachten hebben zonder aanwijsbare lichamelijke oorzaak, naar het buikpijnspreekuur door te verwijzen.

In het Jeroen Bosch Ziekenhuis gaan twee studies van start: een onderzoek naar het effect van yoga bij kinderen met functionele buikpijn en een studie naar het effect van probiotica bij bacteriele overgroei, de SIBO-studie. Wanneer een kinderarts of een huisarts een patient heeft met chronische buikpijn, is het belangrijk dat de meest voorkomende ziektebeelden worden uitgesloten. Dat betekent dat aanvullend onderzoek wordt verricht naar aandoeningen als glutenallergie en parasitaire darminfecties.  Bij kinderen die worden aangemeld voor het buikpijnspreekuur, wordt een ademtest afgenomen om te kijken of er bacteriele overgroei aanwezig is. Als dat het geval is, wordt uitleg gegeven over de SIBO-studie; als dat niet het geval is, worden ouders en patient geïnformeerd over de Yoga-studie.

Buikenyoga is een vorm van kinderyoga, die speciaal ontwikkeld is voor kinderen met functionele buikpijn. Voor buikenyoga zijn een aantal fysieke houdingen uit de Hatha yoga geselecteerd. Buikenyoga leert kinderen met functionele buikpijn de kunst van het ontspannen en loslaten. Kinderen ontdekken wat het effect is van het naar voren en naar achteren buigen in hun lijf. De adem is een belangrijk onderdeel binnen de buikenyoga, omdat spanning, stress en de adem nauw samen hangen. Bij buikpijn houdt een kind vaak onbewust spanning vast door te verkrampen. Dit gaat gecombineerd met het inhouden van de adem. Het inhouden van de adem kan extra spanning geven en de buikpijn erger maken. Bij buikenyoga leert het kind hoe het met behulp van de uitademing spanning los kan laten in een houding. Helen Purperhart geeft sinds 1998 yoga aan kinderen en is gespecialiseerd in buikenyoga.

Jeroen Bosch Ziekenhuis
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is een groot ziekenhuis op meerdere locaties in de regio ’s-Hertogenbosch en de Bommelerwaard. Sinds 1274 kent de regio een gastvrij ziekenhuis waar persoonlijke aandacht voor de patient, kwaliteit en innovatie belangrijk zijn. Het ziekenhuis heeft in april 2011 een nieuw gebouw betrokken en wil het meest patientveilige en patientgerichte ziekenhuis in Nederland zijn. Met ruim 240 medisch specialisten verdeeld over 29 specialismen is het Jeroen Bosch Ziekenhuis een topklinisch centrum voor acute en specialistische zorg. Als opleidingsziekenhuis levert het een belangrijke bijdrage aan de opleiding van artsen en verpleegkundigen in Nederland. Speerpunten in de zorg zijn Oncologie, Cardiovasculaire geneeskunde, Endoscopie en Transmurale geneeskunde.

bron: Jeroen Bosch Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen