Hiv-patiënten in Indonesië verzwijgen ziekte uit angst voor stigmati..

Array

Promotie Dhr. I.M. Hidayana/ Antropologie
Irwan Hidayana onderzocht de prevalentie en sociale stigma’s rondom hiv/aids in Karawang, Indonesie. Hiv/aids vormt in Indonesie een stille epidemie: mensen worden geïnfecteerd zonder te weten dat ze risico lopen. Het huidige beleid is gericht op groepen die relatief veel risico lopen. De dreiging voor de algemene bevolking wordt genegeerd, terwijl recente cijfers laten zien dat juist huisvrouwen in toenemende mate hiv oplopen via hun echtgenoot.

Hidayana presenteert de levensverhalen van vier Odha (mensen met hiv/aids). Hun verhalen laten zien dat jonge mensen in Indonesie geen adequate informatie over hiv/aids ontvangen en dat er weinig initiatief tot preventie wordt genomen. Angst voor stigma en schaamte omtrent het zijn van een Odha zijn sterk aanwezig, en weerhouden Odha ervan hun ziekte openbaar te maken.

Openbaring is daarom een proces dat geleidelijke aanpassingen voor de Odha ten opzichte van hun echtgenoot/partner, familie en gemeenschap vereist. In sommige gevallen leidt openbaring tot steun en acceptatie; in andere gevallen tot stigmatisering en afwijzing. Vanwege de sterke stigmatisering is stilte en geheimhouding omtrent de ziekte dan ook gebruikelijk.

Gepubliceerd op 13 juni 2012
Hiv-patienten in Indonesie verzwijgen ziekte uit angst voor stigmatisering

Promotie
Woensdag 27 juni 2012, 11:00 uur

Promotor
mw. prof. dr. A.P. Hardon, mw. prof. dr. S.E. Wieringa

Locatie
Agnietenkapel
Oudezijds Voorburgwal 231
1012 EZ Amsterdam

DeelnameToegang vrij

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen