Jeugdzorg Brabant op vingers getikt

Array

Het College Bescherming Persoonsgegevens heeft Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant op de vingers getikt omdat het 900 psychologische tests van werknemers heeft bewaard.
De betrokken werknemers hadden daar toestemming voor moeten geven en dat is niet gebeurd, zegt het CBP. De zorginstantie zegt dat de gegevens nodig zijn om het personeel beter te kunnen beoordelen en te begeleiden, maar daar is volgens het college geen noodzaak voor.

Dwang
Alle werknemers moeten sinds vorig jaar aan een psychologische test meedoen. Ook dat mag niet, zegt het college. “Zo’n toets mag alleen vrijwillig worden uitgevoerd, niet onder dwang.” Veel mensen durven volgens het CBP geen protest aan te tekenen. “Werknemers die weigeren mee te werken, riskeren ontslag op staande voet.”

Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant kan door het College Bescherming Persoonsgegevens gedwongen worden om alle opgeslagen psychologische tests te vernietigen. Als het nodig is, wordt een dwangsom opgelegd. Hoe groot die zal worden, kan het CBP nog niet zeggen.

Angst
De zorginstantie is zich van geen kwaad bewust. “We hebben naar eer en geweten gehandeld.” Nu het CBP met een kritische uitspraak is gekomen, gaat de directie alle medewerkers schriftelijk vragen of hun toets bewaard mag worden. “Als ze willen dat de gegevens worden vernietigd, zal dat gebeuren”, zegt Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant.

De angst voor ontslag is volgens de directie ongegrond. Medewerkers die nu weigeren mee te doen aan de test, worden absoluut niet ontslagen, benadrukt Bureau Jeugdzorg.

bron: NOS

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen