Oud-minister Els Borst: AWBZ uitdunnen is simpel

Array

De AWBZ kosten bestaan uit drie soorten. Ten eerste zijn er kosten voor verblijf en wonen. Die moeten eruit. Alle Nederlanders betalen zelf hun huur en andere woonlasten. Dat moet gewoon doorgaan als zij in een verpleeg- of verzorgingshuis verblijven. Ten tweede: kosten van behandeling en medicatie moeten over naar de Zorgverzekeringswet. Er bestaat geen logische  reden om deze in de AWBZ te houden. Ten  derde: wat overblijft is verzorging en ondersteuning. Daarvoor zou een vermogenstoets kunnen gelden. Die kosten kunnen eventueel naar de Wmo.

Deze uitspraken deed de vitale oud-minister Els Borst in reactie op mijn afscheidscollege op 27 september. Ik pleitte voor een vermogenstoets: vanaf bijvoorbeeld 200.000 euro vermogen hebben burgers geen recht op de AWBZ. Net zoals in Duitsland, Frankrijk en Engeland. Ik was blij met de nuancering van Els Borst en maakte mij die tot de mijne, in het levendige en geestige debat na mijn college.   De uitgeschreven versie van mijn afscheidscollege (twee maal zo lang als de uitgesproken versie), de erbij horende Power point dia’s en de lifestream opname staan op de website van de Julius Academy. Klik hier. Tot zover dit bericht. Op 5 april  2013 vindt het jaarlijkse congres plaats over ontwikkelingen in indicatiestelling,  de AWBZ en de Wmo. Noteer je alvast deze datum?

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen