Gezond 2013, en geniet van uw oliebollen (met mate)

Array

Oliebollen gezonder dan eierkoeken
Met oudejaarsavond voor de deur is de vraag of oliebollen gezond zijn , actueel. We smikkelen er die avond vrolijk op los, want een dag later gaan we collectief lijnen. Oliebollen hebben een ongezond imago. Ze bestaan uit vet en suikers en die staan garant voor veel calorieen. Oliebollen worden gefrituurd, het kan dus bijna niet ongezonder, hoor ik u denken. Ik ga oliebollen niet aanprijzen als een gezonde versnapering, maar ze zijn wel gezonder dan bijvoorbeeld eierkoeken. Jarenlang waren de eierkoeken het symbool van afvallend Nederland en toch bevatten ze meer calorieen dan een supervette oliebol.  Een oliebol bevat namelijk 256 kcal per 100 gram en een eierkoek 287 kcal per 100 gram[i]. Ook in vergelijking  met  cake, speculaas, gevulde koek  en ontbijtkoek bevat de oliebol het minste calorieen. Dat zal wel zo zijn, maar ik kan met plezier twee oliebollen op en na één gortdroge eierkoek hoeft het van mij niet meer. Dat heeft niets met de calorieen in die producten te maken, maar alles met het zogenaamde mondgevoel. Alles weet u eet laat een bepaald gevoel in uw mond achter en dat mondgevoel bepaalt mede hoeveel u daarvan eet. Hoewel over smaak niet valt te twisten, denk ik  dat bij velen van u het mondgevoel van een sappige oliebol  op 31 december hoger scoort dan dat van een korrelige eierkoek. Eet u een oliebol of eierkoek van het zelfde gewicht, dan bevat die oliebol meer onverzadigde vet maar minder koolhydraten dan de eierkoek. Onverzadigde vetten (in een oliebol) zijn beter voor uw goede cholesterol dan koolhydraten (in de eierkoek) [ii]. Dus als u uw eigen cholesterol wilt verbeteren is een oliebol gezonder dan een eierkoek van hetzelfde gewicht. Omdat ons frituurvet geen slechte (trans)vetten meer mag bevatten en juist uit veel onverzadigd vet bestaat, zijn producten bereid in vers frituurvet gezonder dan menig koek uit de fabriek. Dus weer een punt voor de oliebol. Kijken we naar de hoeveelheid vezels dan verdient de oliebol nog een punt, want de oliebol bevat 4 maal zoveel gezonde voedingsvezels als de eierkoek.

Als u wilt afvallen, kijk dan naar het totale aantal calorieen dat u op een dag eet. Zonder weegschaal is dat soms lastig rekenen, want hoe weet u nu hoeveel oliebollen en eierkoeken in 100 gram gaan? Een oliebol weegt iets meer dan twee eierkoeken. Ook de samenstelling van uw voeding essentieel. Koolhydraten zijn een prima energiebron om de Tour de France mee te winnen, maar niet om af te vallen. Wilt u uw cholesterol verbeteren? Dan zijn onverzadigde vetten een goede keuze. In het voorbeeld van de oliebol en eierkoek zelfs gezonder dan koolhydraten. En hoe zit het dan met de appelflap? Dat is ook een kwestie van smaak, maar het mondgevoel van een appelflap vind ik superieur, helaas bevat een appelflap weer meer calorieen dan een oliebol. Wat is nu de moraal van dit verhaal?  Misschien smaken uw oliebollen nu extra lekker met deze kennis. Ik wens u een smakelijk en bovenal gezond 2013!

Dr. Frank N.R. van Berkum, Internist

Deze column verscheen eerder in De Telegraaf

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen