Beslisboom conservatieve scoliosetherapie

Array

De Vereniging van scoliosepatiënten heeft geconstateerd dat de contouren voor het toepassen van brace- en/of oefentherapie voor scoliose (conservatieve therapieën) in Nederland niet goed zijn vastgelegd. Het proces van de conservatieve therapie voor scoliose vraagt om een nadere beschrijving en codificering. Op initiatief van de vereniging heeft prof. dr. M. de Kleuver de ‘Beslisboom conservatieve scoliosetherapie’ ontwikkeld. Het besluitvormingsproces bij conservatieve scoliosebehandeling is daarmee voor het eerst vastgelegd voor de patiënt, de orthopeden, oefentherapeuten en instrumentmakers.

De vereniging levert met de realisatie van de beslisboom een constructieve bijdrage aan betere scoliosezorg in Nederland. De vereniging wil ook initiatieven ontplooien om een leidraad te ontwikkelen, die gericht is op de inhoudelijke aspecten van de conservatieve therapieën. scolioseDe ‘Beslisboom conservatieve scoliosetherapie’ is opgesteld voor patiënten met een idiopathische scoliose in de leeftijdsgroep van 10 tot 16 jaar. De doelstelling van de ‘beslisboom’ is om richting te geven aan een goede en evenwichtige conservatieve behandeling van de patiënt en voldoende controle- en toetsmomenten in te bouwen gedurende de behandeling. Het is dus een leidraad voor zowel de patiënt als de behandelaar.

De conservatieve behandeling van scoliose dient multidisciplinair te zijn en bestaat vooral uit het regelmatig monitoren en controleren van de ontwikkeling van de scoliose, bracetherapie en/of oefentherapie. Om de juiste behandeling te kiezen, moeten een aantal beslismomenten worden doorlopen. Afhankelijk van een aantal factoren, zoals de bocht van de scoliose (het aantal graden), de groeifase van de persoon, zijn of haar persoonlijke omstandigheden en aanvullende indicatoren worden keuzes gemaakt binnen het scala van conservatieve behandelingen. Ook zijn er een aantal uitgangspunten geformuleerd over de controle op de progressie van de scoliose, de mate van correctie in de brace en de oefentherapie.

Voorzitter Henk Buter: “de vereniging zet zich continue in voor de scoliosepatiënten in Nederland. Deze beslisboom past in het project ‘Scoliosezorg moet beter’ en we hebben hiermee een positieve bijdrage geleverd aan de kwaliteit van de scoliosezorg.” Professor de Kleuver benadrukt dat hiermee inzicht ontstaat of het zinvol is iemand met scoliose te behandelen met brace- en/of oefentherapie. “Die therapieën kunnen niet zomaar en ongelimiteerd worden toegepast en men moet goed nadenken over het nut, de noodzaak en de duur van de therapie.”

Scoliose is een driedimensionale zijdelingse verkromming van de wervelkolom. Er zijn ca. 60.000 patiënten, 6.500 patiënten worden per jaar in een ziekenhuis behandeld en velen buiten het ziekenhuis. Er werden in 2012 625 (2008: 570) scolioseoperaties verricht. Jaarlijks komen er circa 1.000 nieuwe patiënten bij, veelal meisjes in de leeftijdsgroep van 12-18 jaar. Een behandeling vindt conservatief (oefentherapie, brace) plaats of er is, als de verkromming daar aanleiding toe geeft, een operatie nodig waarbij de wervelkolom met schroeven en staven wordt gecorrigeerd en vastgezet. Meer informatie is weergegeven in het boek ‘Scoliose, de meest gestelde vragen’ en op de DVD ‘Verdraaid lastig…als je scoliose hebt’ (www.scoliose.nl)

Bron: Vereniging van scoliosepatiënten

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen