50 jaar Innovatie in oncologie #ASCO14

Array

De 50ste Annual Meeting van de American Society of Clinical Oncology (ASCO) vond dit jaar plaats van 30 mei tot en met 3 juni 2014 in Chicago. Een belangrijk internationaal congres waar het laatste nieuws, belangrijke ontwikkelingen en wetenschappelijke inzichten over oncologie worden gepresenteerd.

In de afgelopen halve eeuw heeft zich in de strijd tegen kanker een aantal memorabele ontwikkelingen voorgedaan. Zo hebben wetenschap en onderzoek bijvoorbeeld geleid tot een veel beter begrip van de ziekte en dat heeft zorgt weer voor de ontwikkeling van medicijnen die er echt toe doen. Dit jaar was er veel aandacht voor biologicals en de verbetering die zij als combinatietherapie bieden bij veel voorkomende en soms moeilijk te behandelen kankers.

Elk jaar overkomt dit wereldwijd bijna 12 miljoen mensen. Naar schatting 8 miljoen mensen overlijden aan de gevolgen van de ziekte, oftewel 14 mensen elke minuut van de dag. In 2030 zal het aantal sterfgevallen opgelopen zijn tot meer dan 13 miljoen per jaar. De cijfers liegen er niet om.

Positieve signalen
Vijftig jaar geleden, in 1962, deed kwam dechemotherapie.
Hoewel hartziekten nog altijd meer doden veroorzaken dan kanker, zijn de maatschappelijke en economische kosten als gevolg van kanker aanzienlijk hoger. Uit het rapport Global Economic Cost of Cancer (2010) blijkt dat het gaat om een financiële jaarlast van bijna 900 miljard US dollar, een astronomisch bedrag dat gestaag blijft toenemen als gevolg van onder andere de dubbele vergrijzing (we worden steeds ouder en er komen steeds meer ouderen).
Maar er zijn ook positieve signalen. Er zijn belangrijke vorderingen gemaakt in de behandeling van de ziekte, omdat we er steeds beter in slagen de ziekte in een vroeg stadium op te sporen en dankzij vooruitgang in de diagnostiek en imaging, vorderingen op chirurgisch en radiotherapeutisch gebied en nieuwe medicinale therapieën. De overlevingswinst is daardoor significant toegenomen, ook bij uitgezaaide kanker.

BpHT33NIAAAgSZi

Unieke kenmerken
Vijftig jaar geleden bestonden maar enkele (chemotherapeutische) middelen waarmee kanker kon worden bestreden. Vrijwel allemaal gingen ze gepaard met zeer ernstige bijwerkingen. Op dit vlak is veel progressie geboekt. Bij diverse soorten kanker, met name solide tumoren bij kinderen, teelbalkanker en hematologische kankers zoals non-Hodgkin, is met de combinatie van diverse soorten chemotherapieën opmerkelijk succes geboekt.
Een andere belangrijke mijlpaal is de introductie geweest van doelgerichte therapieën (‘targeted therapies’, behandelingen op maat) waarbij de unieke genetische kenmerken van een patiënt of de specifieke eigenschappen van bepaalde vormen van kanker centraal staan. Dankzij deze nieuwe ontwikkeling, ‘personalised healthcare’ genoemd, hebben zich in de behandeling van agressieve, HER2-positieve borst- en maagkanker alsmede bepaalde vormen van longkanker en melanoom radicale veranderingen voltrokken. Nadat de diagnose is gesteld wordt daarom vaak meteen onderzocht of sprake is van mutaties of bijzondere genetische afwijkingen, zodat de behandeling daarop kan worden afgestemd.

In de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw deden de eerste biotechnologisch vervaardigde geneesmiddelen hun intrede: interferonen en middelen die bloedcellen een boost gaven. Nu bestaat het medicinale antikanker-arsenaal aan biologicals. Tijdens de highlights op de ASCO kregen ze een prominente rol met prachtige onderzoeksresultaten vooral in combinatietherapie.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen