Tips voor beter horen in de klas!

Array

Na de vakantie weer naar school: Tips voor beter horen in de klas!
Nu de scholen weer beginnen, is het gedaan met de rust! Daarom is het goed om eens op een rijtje te zetten wat dit betekent voor je gehoor en je oren. Het is namelijk vrij lastig om gehoorproblemen bij kinderen te herkennen, terwijl dat voor het presteren en ook het plezier op school van groot belang is. Beter Horen audicien Miek Looijmans heeft daarover een paar handige tips voor ouders en hun kinderen (en ook een beetje voor de juffen, meesters en docenten!).

Miek Looijmans is al 25 jaar audicien, en werkt graag met kinderen. Na de vakantie helpt ze haar klantjes op weg voor het nieuwe schooljaar – is alles technisch in orde, heb je voldoende schoonmaakspulletjes en batterijen op voorraad? Ook voor kinderen die geen hoortoestel hebben, heeft ze belangrijke tips.

Automatisch leren liplezen
Op school is het best lastig om erachter te komen of een kind gehoorproblemen heeft. “Luisteren kinderen soms slecht? Vooral als ze je niet aankijken? Denk dan ook eens aan hoorproblemen. Soms hoopt er zich wat vocht op achter het trommelvlies, waardoor het gehoor langzaam minder wordt. Jonge kinderen maskeren dat, door automatisch te gaan liplezen – knap he? Zolang ze je aankijken redden ze het, maar als ze je niet kunnen aankijken dan is het net alsof ze niet luisteren en ongehoorzaam zijn. Ouders en leerkrachten hebben de oorzaak meestal niet snel door, maar natuurlijk kun je er wel achter komen door hoorspelletjes of bij twijfel een hoortestje bij de audicien te laten doen. Dat gaat spelenderwijs, en is voor kinderen helemaal niet eng of moeilijk,” zegt Miek.

Gehoorbescherming en beroepskeuzeMiek Looijmans Beter Horen
Extra aandacht voor het gehoor is eveneens van belang doordat schoolgaande jeugd behoorlijk risico loopt op gehoorschade door herrie. Volgens audicien Miek, moet dit op de basisschool al aandacht krijgen. “Allereerst zijn te harde muziekoortjes en koptelefoons gevaarlijk in het verkeer als de kinderen naar school fietsen. Trouwens, ook de koptelefoons die de school voor luistertoetsen gebruikt staan wel eens te hard afgesteld, dus de leerkrachten moeten hier ook op letten.”

“Voor wat oudere scholieren die al uitgaan, is gehoorbescherming beslist aan te raden. Er zijn allerlei varianten waarmee je je gehoor goed beschermt, en je vrienden alsnog prima kunt verstaan. En zeker als je in een schoolbandje speelt of op de muziekschool zit, is gehoorbescherming geen overbodige luxe.”
Een goede insteek om dit op school te bespreken, is volgens Miek de koppeling met de vervolgopleiding en beroepskeuze. “Als je piloot wil worden, word je al afgekeurd als je slechts 10 procent (20dB) gehoorverlies hebt. Ik ken een student geneeskunde die door de piep in zijn oren de hartruisjes slecht kon horen door de stethoscoop. En in talloze beroepen bij internationale bedrijven en instellingen wordt steeds meer in het Engels vergaderd en getelefoneerd; dan moet je goed kunnen horen om mee te komen. Het zou daarom goed zijn als preventie van gehoorschade op school wordt besproken als het gaat over vakkenpakketten en latere beroepskeuze”, stelt Miek.

De audicien besluit: “Als kinderen een licht verminderd gehoor hebben dan komt het vooral in de brugklas tot uiting bij het taalonderwijs. Op de basisschool redden kinderen zich er vaak nog wel uit, maar bij Frans, Duits en Engels wordt een klein beetje hoorvermindering al echt lastig. Gelukkig rust er geen taboe meer op gehoorbescherming en op gehoorondersteuning bij licht gehoorverlies. Op tijd erover beginnen is heel goed; in de klas, bij de audicien of thuis”.

Miek is audicien bij Beter Horen. Werken met kinderen vindt ze heel leuk en dankbaar werk, al sinds ze 25 jaar geleden in dit vak begon. Dit zijn haar 5 belangrijkste tips om horen, gehoorbescherming en hooroplossingen op school de aandacht te geven die het verdient:

  • Ben je met het vliegtuig op vakantie geweest en heb je gemerkt dat je oren telkens dichtklappen? Misschien zit er oorsmeer in. Even laten uitspuiten bij de huisarts; dat lucht enorm op!
  • Als je kind een hoortoestel draagt, informeer dan eens of er ook andere kinderen met hoortoestellen op school zijn. Die kinderen kunnen elkaar opzoeken en samen aan de juffen en meesters uitleggen wat ze handig vinden.
  • Als je kind ‘solo’-apparatuur gebruikt met een extra microfoon voor de leerkracht, vertel de juf dan dat ze niet moet vergeten haar microfoon uit te zetten als ze in de lerarenkamer of ergens ander zit waar het niet de bedoeling is dat de kinderen ze kunnen horen!
  • Het oor en horen is een leuk onderwerp voor een spreekbeurt. De Beter Horen audicien heeft gratis folders en boekjes met informatie voor kinderen in alle leeftijdscategorieën.

·         Indien een kind moeite heeft de leerkracht te verstaan, is het niet altijd een goede oplossing om het kind voor in de klas te laten zitten. Afhankelijk van de aard van het hoorprobleem is een plek achterin, met de rug tegen de achterwand, soms een betere plek omdat er dan geen bijgeluiden van achteren komen. Hoe dan ook is het bij hoorproblemen nuttig om een hoortest te laten doen, zodat je weet welke oplossingen mogelijk zijn.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen