Zwemmende robotische Micro-coquille” voor inspectie van het oog

Array

Een team onder leiding van Prof. Peer Fischer van het Max Planck Institute for Intelligent Systems in Stuttgart, Duitsland [http://www.is.mpg.de/fischer] heeft een kunstmatige micro-zwemmer, de zogenaamde “micro-coquille” ontwikkeld, die kan zwemmen door viskeuze vloeistoffen door het openen en sluiten van de schelpen met verschillende snelheden.

In lichaamsvloeistoffen is nauwelijks ruimte voor enige elektronica, batterijen, dat was de belemmer ing om robots in je bloedbaan te laten zwemmen of in je oogbollen te grasduinen. Dat soort robotjes werden tot voor kort aangedreven door magnetische velden. Maar, magnetische velden slepen van alles mee in hun magnetisch veld, niet ideaal dus. Je zou robots moeten hebben die zelf al kunnen zwemmen en die is er nu, een robot micro-coquille, zo blijkt uit een publicatie van Nature Communications.

Bloed gedraagt zich niet als water, bloed is een zogenaamde niet-Newtoniaanse vloeistof. Dat betekent dat het bloed zich anders gedraagt (het verandert de viscositeit, dikker of dunner), afhankelijk diverse omstandigheden zoals bijvoorbeeld de hoeveel kracht die je erop uitoefent. Het klassieke voorbeeld van een niet-Newtoniaanse vloeistof is oobleck, dat u zelf kan maken door het mengen van een deel water met twee delen maizena. Oobleck gedraagt zich als een vloeistof, totdat je er een heleboel kracht op uitoefent, (door bijvoorbeeld snel je hand erin te duwen), op welk punt de viscositeit stijgt tot het punt waar het bijna vast is.

Deze niet-Newtoniaanse vloeistoffen vertegenwoordigen het grootste deel van het vloeibare materiaal in ons lichaam (bloed, gewrichtsvloeistof, oogbal, etc).

Meer info: Tian Qiu, Tung-Chun Lee, Andrew G. Mark, Konstantin I. Morozov, Raphael Münster, Otto Mierka, Stefan Turek, Alexander M. Leshansky, en Peer Fischer. “Zwemmen door wederzijdse Motion at Low Reynolds Number”. Nat. Commun. 5: 5119 doi: 10.1038 / ncomms6119 (2014).
A team led by Prof. Peer Fischer from the Max Planck Institute for Intelligent Systems in Stuttgart, Germany [http://www.is.mpg.de/fischer] has developed an artificial micro-swimmer, called “micro-scallop”, which can swim through viscous fluids by opening and closing its shells at different rates. More info: Tian Qiu, Tung-Chun Lee, Andrew G. Mark, Konstantin I. Morozov, Raphael Münster, Otto Mierka, Stefan Turek, Alexander M. Leshansky, and Peer Fischer. “Swimming by Reciprocal Motion at Low Reynolds Number”. Nat. Commun. 5: 5119 doi: 10.1038/ncomms6119 (2014).

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen