Blokjescode moet echte medicijnen van nep onderscheiden

Array

De farmaceutische industrie werkt aan een nieuw systeem om echte medicijnen snel van vervalsingen te onderscheiden. Het is de bedoeling dat elk doosje geneesmiddelen de komende jaren een unieke blokjescode krijgt.De cijfers daarachter worden totaal willekeurig getrokken uit een enorm groot bestand met getallen.

Deze nummers belanden weer in een databank, die Europees wordt gekoppeld aan apotheeksystemen. Overal in de EU kan een apotheker dan checken of het middel dat over zijn toonbank gaat, echt is.

pillen medicijnen kleurenVervalste geneesmiddelen vormen een ernstig gevaar voor de volksgezondheid. Ze kunnen leiden tot enorme gezondheidsschade, in het uiterste geval zelfs tot de dood

Het handelsverkeer tussen de fabrikant en de apotheker is heel veilig, claimt Nefarma, brancheorganisatie van farmaceutische bedrijven in het AD en een groot aantal regionale dagbladen. ’’Een nieuw systeem zal het vertrouwen in de reguliere distributieketen in stand houden,” zegt senior beleidsadviseur Armand Voorschuur.

Voorschuur: ’’Het kost fabrikanten geld, maar dat is niet relevant. Bedrijven en overheden moeten al het redelijke doen om te voorkomen dat vervalsingen optreden.”

Momenteel werkt de Europese Commissie aan de wetgeving die de blokjescode en de database mogelijk moeten maken. De branche hoopt dat de nieuwe regels er in het eerste kwartaal van 2016 liggen. Daarna hebben partijen 3 jaar de tijd om het systeem op poten te zetten.

De hoeveelheid onderschepte vervalste geneesmiddelen in de EU is de laatste jaren schrikbarend toegenomen. Vooral internet vormt een belangrijke bron voor verspreiding.

Vanaf 1 juli moeten aanbieders van medicijnen die online legaal handelen een logo op hun website zetten. Zo kunnen klanten controleren of de aanbieder legaal handelt en welk soort geneesmiddelen de webapotheek mag verkopen.

 

Luister ook naar het item van De Ochtend, Radio 1 met Armand Voorschuur, senior-beleidsmedewerker van Nefarma over dit onderwerp via deze link. Scroll door tot 10.37 uur.

Bron: Nefarma

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen