VPRO Zomergasten: Hoogleraar psychiatrie Damiaan Denys zondag 30 augustus

Array

VPRO Zomergasten:Hoogleraar psychiatrie Damiaan Denys op zondag 30 augustus 20.15 uur op NPO 2
Damiaan Denys (Wevelgem België, 1965) is hoogleraar psychiatrie aan de Universiteit van Amsterdam en hoofd van de afdeling psychiatrie van het AMC in Amsterdam. Denys studeerde filosofie en geneeskunde in Leuven.

Hij is gespecialiseerd in de behandeling van patiënten met angst- en dwangstoornissen en verricht baanbrekend werk in de toepassing van diepe hersenstimulatie (DBS, naar het Engels: deep brain stimulation). In het AMC zijn sinds 2005 ongeveer 75 patiënten behandeld met DBS, wereldwijd zo’n vijfhonderd.

hoogleraar psychiatrie Damiaan DenysAngst is ook een maatschappelijk probleem. Denys vindt dat Nederland een bang land is geworden. Alles willen we onder controle hebben; met procedures en maatregelen denken we ‘gevaren’ te beteugelen. En zo perken we onze vrijheid steeds verder in. Die boodschap draagt hij met overtuiging uit in zijn werk, maar ook in het theater, waar hij zijn publiek voorhoudt dat we in angst onze absolute vrijheid kunnen zien.

De Zomergasten-avond van Damiaan Denys gaat dan ook over angst, vrijheid en controle,  en over essentie en onzin van de psychiatrie. Met beelden uit The Silence of the Lambs, van psychologische experimenten uit de vorige eeuw en behandeltechnieken van nu. Met wijze woorden van de Franse psychoanalyticus Jacques Lacan en met Jacques Brel als lichtend voorbeeld in het theater.

De keuzefilm van Damiaan Denys is Apocalypse Now uit 1979 van Francis Ford Coppola, die laat zien wie de mens echt is als vaste waarden wegvallen.

Uitzending VPRO Zomergasten: zondag 30 augustus 2015 live op NPO 2 vanaf 20:15 uur

Presentatie: Wilfried de Jong

Meer info: www.vpro.nl/denys

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen